Természet

2023.11.26. 14:53

Csüllőt, hósármányt és kis sirály is fotóztak egyszerre Fonyódon

Különleges madarakat figyelt meg a budapesti Kiss Zoltán és kollégája, Magyar Péter a Balaton-parton – tájékoztatott a Balaton-felvidéki Nemzeti Parki Igazgatóság. A fotósorozat mellett élményeiket is megosztották.

Elindultak a mólón, és hamarosan melléjük repült egy hósármány pár, úgy 8 méterre tőlük. Néhány percig mutatták magukat, aztán továbbröppentek. Miután visszamentek a kikötőbe, hogy dolgozni induljanak, megjelent egy csüllő is. Tett pár kört, leszállt a vízre, így sikerült őt is megörökíteni. Nem maradt sokáig, pár kör után továbbállt. Ezután a madarászok boldogan mentek munkába.

A csüllő ragaszkodik a tenger közelségéhez

A csüllő a telet általában a parttól távol, a nyílt tengeren tölti. Rendszerint ragaszkodik a tenger közelségéhez, de olykor a kontinens belsejében is előfordul. Ez az elmozdulás többnyire a fiatal, kóborló példányok diszperziós mozgásának köszönhető, leginkább ilyen példányok kerülnek elő hazánk nagyobb tavain és folyóvizein.

Alaszkában, Észak- és Nyugat-Európában, valamint Ázsia északi részén húzódik elterjedési területe. Meredek sziklafalakon, néhol épületeken is költ, többnyire közvetlenül a tengerparton, de néha attól messzebb is. Kedveli az alacsonyabb hőmérsékletű tengervizeket. Telepesen fészkel, akár több tízezer páros kolóniákat is alkothat.

Nyitókép: Illusztráció/Pixabay/zoosnow

forrás: likebalaton.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában