Családé a Szenteste

2023.11.15. 08:59

Ilyenre még nem volt példa: egy bolthálózatban biztos elmarad a roham szenteste napján

Zárva tartja mind a 200 hazai üzletét a Lidl december 24-én. Döntésükkel 8500 munkavállalónak hosszabbítják meg a karácsonyi ünnepet, s ezzel a pihenőidejüket. Az egyedülálló kezdeményezéshez más üzletláncok eddig még nem csatlakoztak, de többen fontolóra vették a lehetőséget.

Marosi Gábor

Már készülnek az ünnepekre a Kapos-Coop Zrt. kórházzal szemben lévő üzletében. A bolt polcaira többféle méretű és fajtájú mikuláscsokit tettek ki a dolgozók a napokban, és hamarosan a szaloncukrokat is kihelyezik. Szunyog Csaba, a Kapos-Coop Zrt. ügyvezető igazgatója megkeresésünkre elmondta, azt egyelőre még nem tudják, hogyan lesznek nyitva szenteste napján. Mivel december 24-e idén vasárnapra esik, ezért azok a boltok, amelyek a hét utolsó napján amúgy is nyitva szoktak lenni, feltehetően fogadják majd a vásárlókat. 
Ságiné Papp Nikolett kaposvári bolttulajdonos érdeklődésünkre elmondta, ha nem lesz kötelező boltzár szenteste napján, akkor az Erdősor utcai és a Kecelhegyi boltjuk is nyitva tart. Kiemelte, dolgozóik eldönthetik, hogy szenteste vagy szilveszterkor akarnak dolgozni. Erre már régóta odafigyelnek, és jól is működik a rendszer. 

Kerestük a Spart és a Tescót is, hogy megtudjuk, született-e már döntés náluk arról, hogy nyitva tartanak-e szenteste, de egyik áruházlánc sem válaszolt a kérdésünkre. 

A Lidl dolgozóinak azonban nem kell azon gondolkodniuk, melyik napra vállaljanak műszakot az év végi ünnepekkor. Az áruházlánc vezetése szakszervezeti kezdeményezésre és javaslatra úgy döntött, nem, a boltjaik nem nyitnak ki december 24-én. Bubenkó Csaba, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezetének (KDFSZ) elnöke megkeresésünkre elmondta, Magyarországon eddig még nem volt példa arra, hogy zárva legyen egy kereskedelmi üzlet szent­este napján. 

Azt gondoljuk, példamutató magatartás, amit a Lidl képvisel . Bízunk benne, hogy lépésük figyelemfelkeltő lesz, és más vállalkozások is elgondolkodnak azon, hogy pihenőnapot biztosítsanak a dolgozóiknak. A szeretet ünnepéről beszélünk, amikor jó, hogy együtt tudnak lenni a családok. S azt sem szabad elfelejteni, hogy a kereskedelemben dolgozók hetven százaléka nő, ezért fontos, hogy készülni tudjanak a karácsonyra.

– emelte ki Bubenkó Csaba.  

 

Egyelőre még nem tudják, hogy a Kapos-Coop Zrt. boltjai hogyan lesznek nyitva szenteste napján.

Egri Márk (Kaposvár)
Radánovics Andrea (Kaposvár)
Sudár László (Kaposvár)
 Egyetértenék vele és nem háborodnék fel. A mi családunk amúgy sem szokott nagy bevásárlást tartani december 24-én. Már napokkal, hetekkel korábban megvesszük, amire szükség van. Én is igyekszem időben felkészülni a karácsonyra, és mindent beszerezni. Ezen nem szeretnék változtatni. 
 
Nem örülnék neki, mert a korábbi években előfordult, hogy még aznap gyorsan kellett valami, és leszaladtam a boltba. Természetesen megértem, ha zárva maradnak a boltok, mert a dolgozóknak is muszáj pihenniük. Egyébként igyekszem mindent megvenni karácsony előtt, és nem az utolsó pillanatra hagyni. Gratulálnék nekik, mert akkor pluszpihenőhöz jutnának a kereskedelmi dolgozók. Azt sajnálom, hogy a Lidl nem lesz nyitva, mert csak oda járok. Ezzel eldőlt, hogy december 24-én nem megyek vásárolni. Amúgy sem szoktam, bár előfordult, hogy be kellett ugranom a boltba, mert még gyorsan kellett venni valamit. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában