Igény

2023.11.09. 09:00

Egy év alatt kétezer német vett házat a déli régióban

Gyarapodik a somogyi német ajkú kolónia. A külföldiek élénk érdeklődése a hazai ingatlanpiacon részben azzal magyarázható, hogy a forint tavaly sokat gyengült az euróval szemben, ezért a külföldiek olcsóbban tudtak ingatlant vásárolni. Ez nem rossz befektetés, másrészt sok olyan külföldi vevő vagy bérlő is megjelent, akik rövidebb vagy hosszabb távra Magyarországon keresnek otthont maguknak.

Kovács Gábor László

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Szőlősgyörökön a helyi művelődési ház előtt hétfőn délután sok autó parkolt, mert klubfoglalkozást tartottak a helyi német családok. A településen élő külföldiek közül egyre többen télre is maradnak, és igyekeznek részt venni a falu életében. 
– Azokon a településeken, ahol eddig is jelen voltak, most érezhetően többen lettek – erősítette meg Klotz Péter, Szőlősgyörök polgármestere. – Most is felvilágosítással kellett szolgálnunk egy ide költöző német családnak. Eladó házak alig vannak nálunk, sőt a telekárak is a négyszeresére emelkedtek az elmúlt öt évben. 
Míg 2019-ben 16 537-et regisztráltak, a Magyarországon élő német állampolgárok száma 2023-ra már elérte a 22 310-et. A Dunántúlon, főként a Balaton környékére koncentrálódva igazi német ajkú infrastruktúra alakult ki, vannak már idetelepült német mesterek és szolgáltatók is, akik a honfitársaik rendelkezésére állnak. Az egész magyar ingatlanpiacon hatszázalékos a külföldi vevők részesedése, azaz minden tizenhetedik ingatlant külföldiek vettek meg az elmúlt évben, kutatta ki a Magyar Nemzet. 
Fotó: Lang Róbert

Sok a szlovák betelepülő a határnál és a fővárosban 


A KSH legfrissebb adatai szerint egyre több hazai családi ház van külföldi kézben. A legtöbb ilyen magyarországi lakóingatlan 2022-ben a németekhez került, ők több mint kétezer lakást vásároltak, főként a Balaton mellett, Zala és Somogy vármegyében. Második helyet a Szlovákiából érkező vevők szerezték meg ezer feletti ingatlannal, ők leginkább a határhoz közeli térségben vettek lakásokat. A harmadik helyen a Budapestre érkező kínaiak állnak, akik 814 lakóházat vettek 2022-ben. Az ingatlan.com idei adatai alapján Németországból érdeklődtek a legtöbben az eladó ingatlanok iránt, az idén a beérkező németországi érdeklődések száma meghaladta a hatvanezret. Ausztriából közel tízezer, az Egyesült Államokból pedig több mint ötezer érdeklődést jegyeztek fel. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában