Véradás

2023.11.08. 10:40

Életeket menthet minden jelentkező

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Novembertől országszerte minden véradási eseményre elérhetővé vált az online időpontfoglalás. Az Országos Vérellátó Szolgálat (OVSZ) közölte: a rendszer használata nem lesz kötelező és továbbra sem feltétele a véradásnak, de az újítás a véradás folyamatát tovább egyszerűsítheti és a várakozási időt is jelentősen lerövidítheti. 
– Az OVSZ munkanapokon országosan 60-70 helyszínen biztosít véradási lehetőséget, amelyekre a folyamatos és biztonságos vérellátás érdekében napi 1600-1800 véradót vár – derült ki a szolgálat tájékoztatójából. Somogyban az idén januártól november elejéig 8334-en jelentek meg azon a 298 véradáson, amit a Magyar Vöröskereszt szervezett. Hujber Tamás, a somogyi igazgatóság munkatársa hangsúlyozta: már működik az online időpontfoglalás és akik nem akarnak sorban állni, azoknak mostantól egy új, kényelmes lehetőség áll a rendelkezésükre. Somogyban heti rendszerességgel, több településen tartanak véradást, Balatonlellén hétfőn 69-en segítettek, Nagyatádon kedden volt, szerdán két helyszínen, Balatonkeresztúron és Balatonberényben fogadják a jelentkezőket, míg csütörtökön Szőlősgyörökön. A nők évente négy, a férfiak öt alkalommal adhatnak vért, két esemény között legalább 56 napnak kell eltelnie. 
– A Somogyi Hírlap véradást pénteken 13-tól 16 óráig a Kapos Hotelben tartjuk, s aznap a Kinizsi Pál élelmiszeripari szakgimnázium és szakközépiskolában is várjuk a véradókat – mondta Hujber Tamás. – Minden egészséges, 18–65 éves, legalább 50 kilós véradót várunk, akiktől fejenként 4,5 deci vért vesznek le a munkatársaim. 

Fotó: Lang Róbert

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában