Helyi termelők csoportja

2023.11.24. 19:50

Elhozták Somogy ízeit a kosaras találkozóra

Termelői-vásárlói találkozót szervezett a Somogyi Kosár Bevásárló Közösség pénteken délután Kaposváron. Az eseményen féltucat őstermelő mutatta meg mivel foglalkozik nap mint nap. A találkozón kóstolni és illatolni is lehetett a különféle portékákat.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Róbert

 Többféle ízű málnaszörpöt is meg lehetett ízlelni a bevásárló közösség rendezvényén. A tartósítószer-mentes italokat Ötvöskónyiból szállította az eseményre Csercsa László. Az őstermelő párjával közösen, a saját ültetvényükről leszüretelt gyümölcsből készíti a finomságokat már két éve. – A natúr málnaszörp mellett még ötféle „ízesítésűt” kínálunk – mondta Csercsa László. – Az egyik legkülönlegesebb a chilis málnaszörp, de mentást, narancsost, gyömbérest és levendulást is készítünk. A legkedveltebb a natúr, de a többi szörpnek is megvan a vevőköre – tette hozzá az őstermelő.

Nagy Renáta, a Pöttyös Kert tulajdonosa Hetesről hozta el fűszeres termékeit. Érdeklődésünkre elmondta, sokan szeretnek az online térben vásárolni, azonban fontosnak tartotta, hogy részt vegyen az eseményen és személyesen is találkozzon azokkal, akik vásárolnak tőle rendszeresen. – Természetesen az újdonságaimat is szerettem volna megmutatni az embereknek – hangsúlyozta Nagy Renáta. – Már javában készülök a karácsonyra, és az ünnepekre összeállítottam egy kezdő fűszerválogatást, mely több mindent is tartalmaz. Kifliburgonyával is készültem. Ebből nincsen akkora mennyiség, de azt gondolom, hogy remek helye lehet az ünnepi asztalon, hiszen aki megveszi, nem a megszokott krumplit fogyasztja majd el – mondta a hetesi őstermelő.

Mennyire részesíti előnyben a helyi termelők termékeit?

Nagy Renáta arról is beszélt, ilyenkor lehetőségük van arra, hogy a többi termelővel átbeszéljék az idei évet és megosszák egymással a jövő évi terveiket. – Összességében jobb évet zárok, mint tavaly és a bevételem is jobban alakul – fogalmazott az őstermelő. – Érdekes módon idén nagyon sok alapanyagot adtam el és valamivel kevesebb feldolgozott terméket. Ennek talán az oka, hogy picit tudatosabbak lettek a vásárlók – tette hozzá Nagy Renáta.

Összehozták a vásárlót az eladóval 

Kláb Tamásné Bauer Viktória a Somogyi Kosár Bevásárló Közösség szerevezője és önkéntese elmondta, azért szervezték meg az eseményt, hogy vásárlóik megismerjék azokat a termelőket, akiktől hétről hétre vásárolnak. A termelők ugyanis mindig pénteken délelőtt adják le azokat a portékákat, melyeket az emberek szerda éjfélig megrendeltek, a vásárlók viszont csak pénteken délután tudják átvenni. – Novemberben több péntekre is meghirdettük az eseményt, de az időjárás mindig közbeszólt – fogalmazott az esemény egyik szervezője. – Úgy tervezzük, hogy minden hónap második péntekjén tartunk egy vásárló-termelő találkozót. Ezeket az alkalmakat azonban ősszel, télen és tavasszal szerveznénk meg. A következő eseményünk majd az adventi lesz, melyet december 15-re hirdettünk meg – mondta el lapunknak Kláb Tamásné Bauer Viktória.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában