Ünnepváró

2023.11.28. 11:30

Fenyődísz a nélkülözőknek, meglepetés a kerítéseken

Az ünnepnek nincs árfolyama, állítja Kálmánné Kovács Kata, aki minden évben készít ajándék adventi koszorúkat és díszeket azoknak, akiknek nincs pénze drága karácsonyi dekorációra.

Kovács Gábor László

Az idén már advent előtt akcióba lépett, méghozzá úgy, hogy ezzel a saját megfogalmazásával élve egyfajta szeretetlépcsőt építsen. Az első lépést efelé a templomok lépcsőin tette meg Kaposváron. Egyszerre három templom lépcsőjén helyezte el a maga készítette fenyődíszeket: a Békevár Baptista Gyülekezetnél, a kaposvári református templomnál, és kaposvári evangélikus templomnál is találkozhattak velük az arra járók. Alkotójuk a rászorulóknak szánta a díszeket, hogy akiknek nem telik karácsonyi dekorációra, vigyenek innen, s így talán egy picit ő is velük lehet az adventi készülődésben. 
– Az életünk minden egyes pillanata alkalmat kínál arra, hogy magunk mögött hagyjunk egy terhet, és hogy ajándékot készítsünk vagy kapjunk – mondta az önzetlen ajándékairól. – Ha így teszünk, talán megtapasztaljuk, hogy a türelmetlenség jósággá válik, a büszkeség átváltozik alázattá, az önzés pedig megértéssé és odaadássá. Rengeteg csalódás éri az embert élete során. Csodákért imádkozunk, pedig a csoda hitem szerint pont az, hogy a kudarcok, sérelmek után sem uralkodik el a gyűlölet és a harag a szívben, hanem feltámad az újrakezdés lendülete és a jóság. 
Szerinte ünnepek idején mindenki nagy dolgokra gondol, pedig az apró gesztusok és az egymásra figyelés az ünnep igazi lényege. Kálmánné Kovács Kata akkor érzi magát igazán szabadnak, ha meg tudja tenni azt, amit önmagának vállalt, hogy mosolyt csal a megfáradt arcokra. Hogy minden lépcsőn, épületen, fán észrevegyük a jelet, hogy a szeretet soha nem múlik el. Ennek érdekében halottak napján ingyen virágcsokrokat osztott a Keleti temetőnél, és azt tervezi, hogy levendulával teli textilszívekkel feldíszít majd egy kaposvári utcát. 
 

Jó szívvel ad 


Nyolc éve folyamatosan keresi az alkalmakat Kovács Kata, hogy másoknak örömet szerez. Legtöbbször óvodásokat lep meg apró ajándékokkal, volt, hogy a játszótereken „felejtett” plüssfigurákat, a koronavírus-járvány után levendulával tömött szövetszíveket varrt és küldött ajándékba. Tavaly temetői díszeket, és télikabátokat helyezett portája elé, amelyet bárki elvihetett. Önzetlenségét a kaposvarimami szervezete is elismerte, idén ő lett Somogy egyik női példaképe. – Manapság, amikor minden a pénzről szól, fel kell hívni a figyelmet arra, hogy az élet lényege az, hogy segítsünk egymásnak. Nagyon sok a szomorú ember, aki jó szívvel fogadja mindezt – mondta. Karácsony előtt a város egyik utcáját szeretné feldíszíteni, a kerítésekre apró meglepetéseket függesztve.


Fotó: MW

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában