Költözés

2023.11.17. 17:30

Gyerekzsivaj helyett néma csontok az egykori tornacsarnokban

Múzeumi raktárrá alakult át az egykori Pécsi Utcai Általános Iskola néhány helyisége, és az intézmény tornacsarnoka. Az épületekbe a kaposvári Rippl-Rónai Múzeum gyűjteményanyagának egy része került át, többségük a taszári raktárból.

Marosi Gábor

A labdafogó hálók még a helyükön vannak és a padlón is látszanak a felfestések, testnevelés órát azonban már biztosan nem tartanak a Pécsi utcai intézmény tornacsarnokában. Az iskolát két évvel ezelőtt zárták be véglegesen, azóta üresen állt az épület. Néhány hónapja viszont ismét élettel telt meg. A kaposvári múzeum dolgozói megállás nélkül pakolták oda azokat a leleteket, melyek a nagyobb ásatásokkor kerültek elő. Emberi- és állati csontokat, kerámia tárgyakat, valamint hatalmas köveket is átszállítottak a tornaterembe.

 

– Az országban az egyik legnagyobb gyűjteményi anyaggal rendelkezik a múzeumunk – hangsúlyozta Ábrahám Levente a Rippl-Rónai Múzeum igazgatója. – Ez azt jelenti, hogy csaknem 2 millió 700 ezer tárgy található a gyűjteményünkben. Ennek az elhelyezése jelentős raktári kapacitást igényel. Jelen pillanatban különböző helyeken, csaknem 5000 négyzetméteren tároljuk ezeket a tárgyakat. Most azonban a kaposvári önkormányzat lehetőséget adott arra, hogy használjuk az iskolát és a tornacsarnokot, így a gyűjtemény nagy része átkerülhet ide. Ez egy óriási feladat, mely hónapok óta zajlik, és ki lehet jelenteni, hogy ekkora raktármozgatási munka a múzeum történetében még nem volt – mondta az igazgató.

Somogyi Krisztina a Rippl-Rónai Múzeum régésze lapunknak elmondta, a több méter magas és hosszú polcokra lelőhelyenként csoportosítják a gyűjteményt, melynek a folyamatát Németh Péter kollégájuk irányította. A nagyobb lelőhelyek anyagát blokkokban helyezik el, a kisebbeket pedig betűrendben rakják sorba. Somogyi Krisztina kiemelte, egy emberi és egy állati csontnak is ugyanolyan datáló értéke lehet, mint egy kerámiának, ha rendelkezik az úgynevezett C14-es, szénizotópos kormeghatározásos vizsgálattal. Emiatt is fontos megőrizni a csontmaradványokat – tette hozzá a régész. 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában