Faültetés

2023.11.18. 15:55

Hétszáz fát ültettek a somogyi falvakba

Idén Somogy vármegye 28 településén 733 fát ültettek el az Agrárminisztérium Településfásítási Programja keretében. 2023-ban harmadik alkalommal hirdették meg a programot.

Góz Lilla

Bolhó, Kadarkút, Balatonszárszó, Nikla – csupán néhány a 28 somogyi település közül, ahol az idei évtől kőris, platán, nyír, juhar, gömbszivarfa, szil, eper vagy éppen különböző hársak szegélyezik majd az utakat, utcákat. A faültetésekhez a Sefag Zrt. munkatársai nyújtottak szakmai segítséget. Az Agrárminisztérium országfásítási programjainak célja, hogy 2030-ra az ország területének 27 százalékát tegyék ki az erdővel és fával borított térségek. Így minőségi, változatos, hosszú távon is fenntartható faállomány jön létre a termőhelynek megfelelő fafajokból. 

A fásítás több területen párhuzamosan zajlik, a Vidékfejlesztési Program és a közös agrárpolitika egyaránt támogatja a magán és önkormányzati területek erdősítését. Folytatódnak az állami erdőtelepítések, az állami erdőgazdaságok erdőtelepítési mintaprogramokat indítottak. Az Újszülöttek Erdeje program keretében a településeken minden újszülött után 10 fát ültetnek, amely évente egymillió újabb fát jelent. 

A Településfásítási Programban a tízezer fő alatti települések igényelhetnek egyenként legalább tíz, maximum harminc facsemetét. Ezáltal 2020-tól kezdődően összesen negyvenhatezer sorfával gazdagodott 1357 magyarországi település.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában