Sonline.hu videó

2023.11.09. 17:07

Huszárosra sikerült a honvédelmi óra Fonyódon

Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc katonáit is megidézték a fonyódi középiskolásoknak a csütörtöki honvédelmi órán. A diákok korabeli fegyvereket, csappantyús puskákat, kovás fegyvereket is láthattak a programon, amellyel a honvédkadétképzést népszerűsítették.

Szabó Gabriella

Fotó: Nemeth_Levente

– Már modernebb, csappanytús puskák is voltak ebben az időszakban, azonban a frissen fölállított magyar honvédségnél régebbi, úgynevezett kovás fegyverek voltak az 1848–49-es szabadságharc idején – mutatta a diákoknak Domina Barnabás, a Magyar Honvédség Bauer Gyula 5. Területvédelmi Ezred vitéz Adorján József 44. Területvédelmi Zászlóaljának tartalékos zászlósa. 

A csütörtöki rendhagyó honvédelmi órán a Bacsák György technikumban egy alkalmi kiállításon bemutatták a honvédség ruházatának változását: a huszárok egyenruhája színpompás volt, majd a fegyverzet korszerűsödésével megjelentek a rejtőzködő színek. Domina Barnabás kiemelte: az ilyen programokon azokról a fiatalokról is beszélnek, akik az 1848–49-es forradalom és szabadságharc idején életüket adták a hazáért. 

Jó alap lehet azoknak, akik a katonai pályára lépnének

– Nem gondoltam, hogy ilyen nehezek ezek a felszerelések – mondták a gyerekek, akik egyenruhát ölthettek és a katonák eszközeit is felvehették. 
A fonyódi intézményben idén szeptemberben indult a honvédkadétképzés. Ennek keretében honvédelmi alapismereteket tanulnak a fiatalok. – Ez egy nagyon jó alap azoknak, akik a jövőjüket a katonai pályán képzelik el, akár hivatásosként, akár önkéntesként – mondta Homor Judit, a Siófoki Szakképzési Centrum Bacsák György Technikum és Szakképző Iskola igazgatója. 

– A honvéd kadét programmal bővült a helyi képzési paletta. A rendvédelmi mellett így már a honvédelmi képzés is egyfajta életpályát tud mutatni a fiataloknak – erről már Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere beszélt a csütörtök délelőtti programon. 

Jelenleg több mint 800 diák tanul Fonyód két középiskolájában. 

 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában