Tiltás

2023.11.29. 09:00

Kutyát, macskát, madarat nem kótyavetyélnének eztán a vásárokban

Betiltaná a kormány a kutyák, a macskák és a madarak kereskedelmét az állatvásárokon. Civilek kezdeményezték a kormányrendelet módosítását, amely ügyében zajlanak a társadalmi egyeztetések.

Góz Lilla

Fotó: NemA

Szinte nincs is olyan vásár vagy nagyobb piac Somogyban, ahol ne kínálnának eladásra kölyökkutyát vagy macskát. Pedig csak ott lehet jelenleg is árusítani állatot, ahol engedély van rá. Boncz Edit, a kaposvári Kutyatár Egyesület vezetője elmondta: rendszeres látvány, hogy a kaposvári vásár bejáratánál dobozból kínálnak kiskutyát, kismacskát. – Itt sem lehetne állatot árusítani, emiatt a közterületre, a vásár kapujába állnak, hogy megszabaduljanak a nem kívánt szaporulattól – tette hozzá Boncz Edit. 
A kaposvári állatvédő megjegyezte: nem egy telefont kapott, hogy vagy vegyék be a kölyköket, vagy kiviszik a vásárba. – A legtöbb kölyök nyolc hetesnél kisebb, de se chipje, se oltása sincs. Szükség lenne folyamatos ellenőrzésekre és szankcionálni az állatokkal való kereskedelmet – emelte ki az állatvédő. 
Boncz Edit szerint vissza kellene fogni a nem kívánt szaporulatot, mert a menhelyek tömve vannak állatokkal, nincs pluszkapacitásuk már. Kiemelte: a felelős állattartás érdekében támogatni kellene az ivartalanítást. 
A fonyódi piacon évek óta nagy hagyománya van a kutyák árusításának. – Van engedélye a piacnak állatvásárt tartani, rendszeresen ellenőrzik a hatóságok az állatok körülményeit, nagyon sok szempontnak kell megfelelni és sok itt nyaraló külföldi vendég nálunk talál házi kedvencre – mondta Erdei Barnabás, Fonyód alpolgármestere. – Amíg jogszabály nem tiltja, addig szabályozott és ellenőrzött keretek között folytatja ezen tevékenységét a fonyódi piac. 
 

Ütközteti a véleményeket a tárca 


Az Agrárminisztérium jogszabály tervezete szerint állatvásárokon és börzéken sem lehetne kutyát, macskát, illetve tenyésztett, befogott madarat adni-venni. Az erről közzétett információk szerint a kereskedelmi tevékenységek végzésének feltételeiről szóló kormányrendelet módosítását állatvédelemmel foglalkozó civil szervezetek kezdeményezték, a módosítással kapcsolatos véleményezés határideje november 28-án járt le. A szaktárca jelenleg társadalmi egyeztetést tart az ügyben. 


 


Fotó: Németh András

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában