Gurulás

2023.11.27. 09:01

Lejtmenetben az abroncspiac

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers’ Association - ETRMA) a napokban tette közzé tagjai 2023 harmadik negyedéves eredményeit, amelyek a másodlagos piacon eladott új abroncsok, tehát nem az autógyáraknak értékesített abroncsok adatait összesítik. A lényeg: valamennyi szegmensben számottevően csökkentek az eladások az előző év hasonló időszakához képest. A fő ok: az inflációból eredő növekvő költségszint.

2023 harmadik negyedévében 6%-os csökkenést regisztráltak a fogyasztóknak értékesített csereabroncsok értékesítésében 2022 harmadik negyedévéhez képest, annak ellenére, hogy a forgalomba helyezett autók száma nőtt. A tehergépkocsi- és autóbusz-abroncs szegmensben 7 %-os a csökkenés. A legnagyobb visszaesést a mezőgazdasági (-21%) és a motor/robogó szektor szenvedte el (-20%).

A globális gazdasági bizonytalanság okozta kihívások mellett a jelentés valószínűsíti, hogy a nagy gyártók értékesítésének csökkenésében szerepet játszott a nem ETRMA-tag gyártók növekvő értékesítése is. Adam McCarthy, az ETRMA főtitkára így nyilatkozott: „A piac visszaesése több faktor összhatásának következménye, ide sorolom a nyersanyag-, energia-, logisztika-, és a munkaerőköltség folyamatos emelkedését. Mindezek hatására a kereskedők csökkentik a készleteiket.”

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában