Segítség

2023.11.21. 06:45

A legtöbb faluban utalvány és ajándékcsomag kerül a fa alá

Ajándékcsomaggal, édességekkel, utalvánnyal és pénzzel segítik a családok karácsonyát a somogyi önkormányzatok idén is. Ugyan nem tudnak több tízezer forintot adni az embereknek, de az apró támogatásnak is nagyon tudnak örülni a helybeliek.

Marosi Gábor

A 14 év alattiakat és a 65 év felettieket szeretné meglepni a somogysárdi önkormányzat idén karácsonykor. Fentős Zoltán polgármester elmondta, a gyerekek édességekkel teli csomagot, a nyugdíjasok 5000 forintot kapnak ajándékba. – Ezt mind a saját költségvetésünkből finanszírozzuk – emelte ki a település vezetője. – Tudom, hogy lehetne akár többet is adni, de ez a kis támogatás is sokat jelent egyes családoknak – tette hozzá Fentős Zoltán. 

Kisbárapátiban sem feledkeznek meg a fiatalokról és az idősebbekről idén karácsonykor. Keszegné Csordás Krisztina polgármester lapunknak elmondta, a gyerekek hároméves korig ajándékcsomagot kapnak, melybe édességet, puha süteményt, babapiskótát is tesznek. Az óvodások pénzt és csomagot, az idősebb gyerekek pedig csak pénzt kapnak ajándékba. Azt azonban még a képviselő-testület nem szavazta meg, hogy pontosan mekkora összeggel támogatják a gyerekeket, de várhatóan mindenki 10–15 ezer forintot kap majd. 

– Sajnos vannak olyan családok a faluban, akik elég szegények, ezért ha mi nem adnánk semmit a gyerekeknek, akkor lehet, hogy csak egy tábla csokit tudnának venni nekik a szüleik – hangsúlyozta Keszegné Csordás Krisztina. – Mindenki látja és tapasztalja, mennyibe kerülnek a boltban a termékek, ezért is fontos, hogy támogassuk a gyerekeket – tette hozzá. 

Vésén a nyugdíjasokat segíti az önkormányzat karácsonykor. Idén csaknem 250 emberről gondoskodnak, köztük azokról is, akik szociális otthonban élnek. Bertók László polgármester megkeresésünkre elmondta, korábban ajándékcsomagot is adtak az időseknek, idén azonban mindenki egységesen 10 ezer forintos utalványt kap majd. Az ajándékot december 22-én egy ünnepség keretében kapják meg a szépkorúak. 

Várdán eddig csak a 65 év felettieket támogatta az önkormányzat karácsonykor, idén azonban a 18 év alattiakat is megajándékozzák. Kurucz Gábor polgármester megkeresésünkre elmondta, mindenki egységesen 10 ezer forintot kap, melyhez kérelmet kell benyújtani a hivatalhoz. Emellett egy ünnepi műsorral is meglepik a helyieket. Hozzátette, szerettek volna nagyobb összeggel segíteni mindenkit, de ezt most nem engedheti meg az önkormányzat. 

Adóbevétel híján is adnak, ha tudnak

Schmidt Jenő, a Települési Önkormányzatok Országos Szövetségének elnöke érdeklődésünkre elmondta, nagyjából a somogyi települések 75 százaléka ad támogatást karácsonykor. Azok az önkormányzatok tudnak segíteni, akiknek ugyan nem igazán van adóbevétele, de a központi támogatási rendszerből kapnak segítséget. Schmidt Jenő kiemelte, az emberek mindig nagyon várják a karácsonyi támogatást, és már egyfajta megszokássá vált. Hozzátette, a támogatási rendszer jól működik és szükség is van rá. 

Borítóképünk illusztráció!


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában