Melegség

2023.11.16. 20:00

Meleget varázsol a gigei otthonokba a szociális tűzifa

Megkezdődött a szociális tűzifa osztása Gigében. A száztíz köbméternyi tüzelőt a helyi közmunkások házhoz viszik. Az egy köbméternyi fa ugyan nem tart ki egész télen, de legalább egy hónapra meleget varázsol az otthonokba.

Góz Lilla

Halmokban áll a száraz keményfa a Nyerges család udvarán. Az egy köbméternyi tüzelőt a helyi közmunkások pakolták le a teherautóról.  –  Minden évben kapunk tüzelőt, ami nagy segítség, mert így egy hónapra legalább meg van oldva a fűtésünk – mondta el Nyerges Sándorné, aki a koronavírus járvány alatt vesztette el férjét. A családanya hat gyermeket nevel, a legkisebbik mindössze első osztályos.

 

A kerítésen belül a ház előtt áll halmokban a tüzelő az Orsós családnál.  –  A papa fogja felvágni, csak annyira nagy a sár az udvarban, hogy még várunk kicsit, hogy szikkadjon – mondta el Orsós Józsefné, aki közmunkásként dolgozik a településen. Ottjártunkkor büszkén mutatta a baromfikat, amelyet korábban kapott az önkormányzat a Családi Porta Program keretében. Hozzátette: három helyiséget fűtenek fával, így elkel a tüzelő.  –  A párom nyugdíj előtti segélyt kap, én meg a közmunkás bért és nagyon örülünk a fának, így sokkal kevesebbet kellett vennünk – jegyezte meg a gigei asszony.

Száztíz köbméternyi fát osztanak ki a napokban Gigében. Bálint Ildikó, a település polgármestere elmondta: tizedik éve vesznek részt a programban. Hozzátette: a négyszáztizenöt lakos közül nagyon nehéz kiválasztani, hogy ki kapja, mert szinte mindenki hátrányos helyzetű.  –  2023-ban 95 köbméter tűzifára nyertünk támogatást, ehhez saját erőből hozzátettünk 15 köbmétert, így négymillió forint értékben érkezik tüzelő a helyiekhez – emelt ki a polgármester. Megjegyezte: a közmunka programban javarészt nők dolgoznak, mindössze két férfi kolléga van, de így is megoldják, hogy traktorral a porták elé kiviszik az egy köbméternyi fát.  –  Gyorsan szerződést kötöttünk, de a tüzelő fele érkezett meg Gigébe, mert a csapadékos időjárás nehezíti a teherautók kijutását az erdőből, de a napokban a maradék mennyiséget is szállítani fogják – mondta el a polgármester. Megegyezte: a tüzelő száraz és jó minőségű, tudja, hogy egy köbméter fa nem elég az egész télre a családoknak, de minden segítség jól jön nekik, meleget varázsol az otthonokba.

Közel félmilliárdból érkezik a tűzifa a somogyi településekre 


A Belügyminisztérium tájékoztatása szerint csaknem 433 millió forint értékben vásárolhatnak szociális tűzifát a somogyi önkormányzatok idén. Összesen 228 település nyújtott be pályázatot a és mindannyian nyertek. Tavalyhoz képest négy településsel több kapott támogatást, amelynek mértéke 396 millió forintról 37 millió forinttal emelkedett. Idén Nagybajom nyerte el a legnagyobb összeget szociális tűzifára. 8,8 millió forintból vásárolhatnak téli tüzelőt. A legkevesebbet Kára kapta 53 ezer forint értékben. A legtöbb település a Sefag Zrt.-től rendelt tüzelőt. A társaság tájékoztatása szerint a jelenleg zajló pályázati ciklusban a Sefag Zrt.-től eddig 200 település, közel 13 ezer köbméter tűzifát igényelt a program keretében és minden igényt teljesíteni tudnak a csapadékos időjárás ellenére is.


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában