Nagy lendületett vett a reggel

2023.11.14. 08:43

Mézzel édesítették meg a toldis diákok hétfőjét

Mézes reggelire hívták hétfőn a kaposvári Toldi-tag­iskola diákjait, elkezdődött a Zselici Méhész Egyesület kéthetes mézkóstoló akciója. 2015-ben szervezték meg az első programot, mely azóta egyre népszerűbb, Kaposváron és környékén 27 óvodában és iskolában rekordmennyiségű, több mint 6000 tasakos mézet adnak a gyermekeknek.

Harsányi Miklós

Fotó: Lang Róbert

 – Gyakran eszünk mézet, családunk az akácot kedveli – mondta a nyolcadikos Bakai Lora
Magyar László iskolaigazgató szerint hasznos kezdeményezés a mézes reggeli rendezvénysorozat. Juhász Zsolt méhészeti szaktanácsadó elmondta, valamennyi korosztály, így a fiatalok körében is célszerű népszerűsíteni a mézfogyasztást. 
– Magyarországon tíz éve fejenként mindössze 70 dekányi volt az átlagos mézfogyasztás, most egy kiló. Nyugat-Európában átlag közel két kilogramm – mondta Mészáros János, a Zselici Méhész Egyesület elnöke. – Nagy gond, hogy a kereskedők jelenleg alig vásárolnak mézet, a korábbi mennyiség nagyjából egyharmadára zsugorodott a hazai mézexport. Az Európába áramló távol-keleti hamis méz kiszorítja a magyar árut. 
A szakember szerint az egyébként sem rózsás helyzetre még egy lapáttal rátett, hogy a közelmúltban több ezer tonna ukrán méz árasztotta el a nemzetközi piacot. Lényeges tisztában lenni azzal, hogy a probléma nemcsak a magyar méhészeket sújtja, hanem a spanyolokat és a németeket éppúgy, mint a franciákat vagy az osztrákokat. 

Fotó: Lang Róbert


Mészáros János azt mondta: Somogyban évente csaknem 1800 tonna mézet állítanak elő a méhészek. Egyre több méhész áthidaló megoldásként helyben, házi eladással, illetve vásárokban, piaci értékesítéssel nyit a vásárlók felé. Így a korábbi hordós kiszerelés helyett üvegben forgalmazzák az akác, a hárs, a napraforgó, vagy épp a repcemézet, csakhogy az átszerelés, a címkézés további költséget jelent. Habár a méhészek támogatásra pályázhatnak, ám az elnök szerint érdemi áttörést az jelentene, ha a helyi mézeladás tovább, nagyobb volumenben emelkedne Somogyban is. 

Huszonhét helyre viszik a somogyi méz jó hírét

– A gyerekek ismerjék meg az igazi méz ízét: ez a rendezvényünk egyik fő célja – mondta Mészáros János. – Így később, felnőttként különbséget tudnak tenni a valódi és a hamis méz között. Két hét alatt 27 helyre viszünk tasakos mézet, így a Bajcsy-Zsilinszky és a Petőfi mellett az Arany János utcai óvodát is felkeressük. 
Novemberben hirdetett kampányt az Agrárminisztérium, az Agrármarketing Centrum és az Országos Magyar Méhészeti Egyesület a mézfogyasztás népszerűsítésére. 2023-ban Magyarországon összesen 20 ezer méhész foglalkozik méztermeléssel, a méhcsaládok száma 1,2 millió. A megtermelt méz mennyisége évente 25 ezer tonna. Magyarországon évente tízezer tonna méz fogy, ebből 6000 tonna a közvetlen termelői értékesítés, 4000 tonnát az áruházláncok adnak el. 

Fotó: Lang Róbert


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában