Jegyzet

2023.11.06. 07:58

Névparádé

Lengyel János

Azt mégsem állíthatjuk, hogy a Kolbász megelőzte a Jánost, de az biztos: a magyarok – és a somogyiak – névadó fantáziája igencsak meglódult az elmúlt években. Hetente közreadjuk a kaposvári kórházban születettek keresztneveit, s ebből is látszik, hogy éppen mi is a divat családi berkekben, amikor arról kell dönteni: csúfolják-e majd szeretett utódunkat a neve miatt az óvodában, iskolában. 
A nevet – mint ismert – nem mi választjuk, hanem kapjuk. Aztán ha nem tetszik, akkor kezdeményezhetjük a megváltozását, leginkább felnőtt korunkban. Ma már persze sokkal könnyebb új keresztneveket keresni és találni, erről leginkább a Nyelvtudományi Kutatóközpont munkatársai tudnának mesélni, akikhez folyamatosan érkeznek a – sokszor képtelenebbnél képtelenebb – névkérelmek. Tőlük tudjuk, hogy minden korábbinál gyakoribbak a kettőskeresztnév-kérelmek, s azt is hogy leginkább a felnőttek szeretnének olyan nevet felvenni, ami jelenleg nincs az adható keresztnevek között. A 16. a 18. a 20. század nevei még tartják magukat, hiszen ekkor – némi módosulással – a János, István, Mihály, György, Péter volt a sorrend a fiúknál, az Éva, Anna, Katalin, Zsuzsa és Judit a lányoknál. Napjainkban a László, István, József, Zoltán és János a leggyakoribb férfinév hazánkban, míg a hölgyeknél minden látszat ellenére a Mária, Erzsébet, Katalin, Éva, Ilona a sorrend. 
A klasszikus nevek Somogyban is tartják magukat, bár itt is felsejlik a tendencia: a lányok különlegesebb neveket kapnak, mint a fiúk. A múlt héten is született például Zejna, Laurent, Linett, Kevin. Előtte Emír, Brájen, Dorel, Zejnep és Nolen is. 
Szóval nehéz elképzelni, milyen indíttatásból is kaphatta a nevét Babér, Fahéj vagy épp Rozmaring. Bár van Sáfrány, Majoranna, Ánizs is, és Gyömbérnek az angol verziója, azaz Dzsindzser. Ezek egy részénél azt sem tudjuk, melyik fűszernév a fiú és melyik a lány. De szerepelnek a gyümölcsök, film- és mesehősök, sorozatok hőseinek nevei is a listán. 
Különösen érdekes a kért, de nem engedélyezett keresztnevek listája. Aki erre került, az megmenekülhetett a majdani nevétől, legalábbis egyelőre. Így úszta meg Bogyóca, Bölöjte, Pumukli, és a Szöcske, de szerencsére a Kolbász vagy a Hortobágyi-Csikós Betyár nevet sem engedélyezték. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában