Gulág

2023.11.25. 09:23

Rabtelepi monodráma Siófokon

A Gulágon Elpusztultak Emlékének Megörökítésére Alapítvány szervezésében színpadi előadást nézhettek meg a Siófoki SZC Hikman Béla Szakképző Iskola diákjai csütörtökön. A mű főhőse a Sztankay Orsolya által megformált Rohr Magdolna, akit 16 esztendősen hurcoltak el szovjet kényszermunkára. Kilenc esztendőt raboskodott a Gulag rabtelepein. Róla szól A nép ellensége című, megható monodráma, melyet Török Tamás író, dramaturg állított össze Rohr Magdolna életének dokumentumaiból. A közel 50 perces monodráma bemutatja a fiatal lány sorstörténetét, a szovjet kényszermunkatáborok kegyetlen világát, majd a hazatérő rabok sanyarú életét, de kitér a rendszerváltoztatást követő, lelki megnyugvást jelentő évekre és a Gulag-emlékmű megalapítására is. 
Pintér Jolán, az alapítvány elnöke, Rohr Magdolna lánya köszöntötte a diákokat, majd a monodráma megtekintése után Kovács Emőke történész tárta fel a szovjet kényszermunka történeti hátterét. Horváth Péter, a Siófoki Szakképzési Centrum főigazgatója köszönetet mondott az előadóknak, hogy a centrum mind az öt iskolájába ellátogattak. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában