Elkészült az ivóvízhálózat

2023.11.25. 14:00

Tiszta vizet öntöttek a pohárba a Desedánál

Elkészült a desedai zártkertek ivóvízhálózat kiépítése, valamint végéhez közeledik az útfejlesztés is a környéken. Az ingatlantulajdonosok már régóta vártak a fejlesztésekre, amelyeket szombat délelőtt adtak át Toponáron.

Koszorus Rita

Nem kell többé kútról húzni a vizet a Deseda környékén található zártkerti ingatlanokban. Ennek különösen örülnek a tulajdonosok. – Ezt már régóta vártam, mert nekem nincs kutam, úgy hordtam a vizet a házhoz. Összegyűjtöttük az esővizet az öntözéshez, mondta Pallós László. A 21-ik században az ember már elvárja, hogy legyen folyóvíz és fürdőszoba. Azért kutak akármilyen mélyen vannak, akkor is lehet bennük szennyezés, tette hozzá. 


Olyanok is vannak, akik azért örülnek különösen a fejlesztéseknek, mert ide akarnak költözni. – Nagyon szeretnénk majd idejönni lakni, mert közel a természet, de a város is. Ezért is kötöttünk rá a hálózatra, hogy később már ezzel ne kelljen foglalkozni, árulta el Ruzsics Mária. 
A zártkerti ivóvízhálózat kiépítése közös összefogás eredménye a Desedánál. A 8 kilométeres fővezeték lefektetése a kaposvári önkormányzat támogatásával valósult meg, amely a városnak 110 millió forintjába került. A fejlesztés mintegy háromszáz ingatlant érint, amelyek tulajdonosai is hozzájárulták a rákötéshez. – Kellett jelentkezni, ingatlanonként, ha valaki kérte a műanyag vízóra aknát 250 ezer forintot kellett befizetni. Így 335 telekre kötöttük be a vizet, mondta Dávid János, a Deseda Tájvédelméért és Fejlesztéséért Egyesület elnöke az ünnepélyes átadón. 
Három évvel ezelőtt merült fel az ivóvízhálózat kiépítésének ötlete, amely mostanra vált valósággá. Hiszen a lakók és zártkert tulajdonosok használják, sőt van, ahol túl erős a nyomás, tudtuk meg a helyiektől.
Szita Károly, polgármester és Dávid János egy pohár desedai ivóvízzel koccintott a tóparton a fejlesztés örömére. S a városvezető leplezte le a Hullám utcában elhelyezett emlékkövet, amely az ivóvízhálózat kiépítésének és az ötletgazda Lőrincz Ferencnek állít emléket. 

A jó példa ragadós 

A toponári példa hallatán a kaposfüredi gazdák is jelezték, kiépítenék az ivóvizet a zártkertekben, számolt be Szita Károly, polgármester az ünnepélyes átadón. – Itt 8 kilométer, Kaposfüreden 3,5 kilométer hosszú a vezeték. 11,5 kilométeres szakasz épült 463  bekötéssel, ennyi ház kapta meg a lehetőséget, hogy vezetékes ivóvízzel rendelkezhet. A beruházás 180 millió forintba került, amelyhez 83 millió forintot tettek hozzá a tulajdonosok, mondta Szita Károly. Aki egyúttal átadta a felújított utat is, amely része a kaposvári zártkerti útfelújítási programnak. A 300 millió forintos program keretében, 120 millió forint értékben újul meg Toponáron 17 és 4 Kaposfüreden. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában