Szezonon kívüli gyöngyszemek

2023.12.30. 11:30

A Balaton új arcát fedte fel kamerájával

A szezonon kívüli elhagyatott gyöngyszemeket fotózott a Balaton déli partján Bartha Dorka történész és újságíró. A túra Balatonszemesen indult, majd végigjárta a partot keleti és nyugati irányba és végül olyan jól sikerült, hogy kötetbe rendezte a szezonon kívüli Balaton szépségeit.

Koszorus Rita

Téli Balaton.

Fotó: Bartha Dorka

Az építészet mindig is érdekelte Bartha Dorkát, aki történésznek tanult és újságíróként dolgozik. Így olyan épületeket fotói kerültek bele a Balaton Offseason kötetbe, amelyek szépségükkel megragadták a tekintetét és érdekesek voltak számára. – Majdnem tíz éve kezdtem épületeket fotózni a Balatonnál, 2014-ben mentem le először szezonon kívül a barátommal. Ő tanult én pedig elkezdtem felfedezni a környéket a fényképezőgépemmel, mesélte az alkotó. Balatonszemesen kezdett fotózni, aztán szépen lassan bejárta a környéket. – Átmentem Szárszóra, majd Lellére is és aztán biciklire ültem és még nagyobb területet tudtam így bejárni, tette hozzá Dorka.

Fotó: Bartha Dorka

Végigfotózta az építészeti szempontból különleges villákat és az őszi-téli tájat Balatonvilágostól Balatonberényig, s ebből a kollekcióból választott ki hatvanat, amely a Balaton Offseason kötetbe került.


– Ahányszor elmentünk a Balatonra, mindig készítettem újabb fotókat és 2020-ban indítottam el a Balaton Offseason instagram oldalamat, majd lett egy kiállításom és aztán jött az ötlet, hogy ez megjelenhetne könyv formában is, mondta Bartha Dorka.

Fotó: Bartha Dorka

Az alkotási folyamat egyfajta megvilágosodás is volt, hiszen kiderült számára, hogy a Balaton sokkal több annál, mint amit nyáron lát belőle a turista. – A nyári Balatonon mindig arra figyelünk hogy „nagyon nyaraljunk”; mit együnk, igyunk, kik jönnek el, bekentem -e magam naptejjel. Nagyon sokszor csak ezekkel a kérdésekkel foglalkozunk és nem azzal mondjuk, hogy megkeressük a hatvanas-hetvenes évek építészeti értékeit. Viszont szezonon kívül nincs ez a nyaralós hangulat és jobban rá lehet fókuszálni olyan dolgokra, mint például, hogy milyen szép a régi neon Szántód felirat a révnél, vagy mennyire izgalmas zimmer frei táblák vannak és milyen szép nyaraló épületek vannak a Balaton partján, magyarázta Dorka.

Fotó: Bartha Dorka

– Hatalmas meglepetés volt Balatonfenyves, ahol korábban csak néhányszor jártam, de az elmúlt években fedeztem fel, hogy nagyon nagy eredeti állapotában megmaradt épületkinccsel rendelkezik a település. Csodálatos volt, hogy mennyi izgalmas képet tudtam lőni, extázis közeli állapot volt ez nekem. De ilyen izgalmas felfedezés volt számomra Siófok is. 

Fotó: Bartha Dorka

Amikor az ember októberben látogat el a városba, az egy teljesen más látvány, mint ami nyáron van Siófokon. Nincs az a rengeteg ember, a buli, a turisták ez mind eltűnik és mintha egy új városban járnánk. Nyáron a Petőfi sétányon nem tűnt fel évekig, hogy az egyik oldalon ott vannak a bulihelyek, a játékgépek, az igyál olcsón sokat hirdetések, ezekkel szemben a másik oldalon századfordulós gyönyörű villák sorakoznak. Nagyon érdekes volt ez, hogy szezonon kívül átkerült a hangsúly és elkezdtem látni, hogy milyen valójában a Balaton.  

Önarckép.
Fotó: Bartha Dorka

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában