Javítás

2023.12.27. 17:30

A balesetveszélyes úthibát azonnal javítják Somogyban

Vármegyénk 1676 kilométer hosszú országos, állami közút hálózatán a Magyar Közút szakemberei az időjárási lehetőségekhez mérten folyamatosan és ütemezetten végzik a burkolatjavítási munkát a téli időszakban is. Somogyból 2022-ben kilenc, míg az idén összesen 16 burkolathibával kapcsolatos kárigény érkezett a társasághoz.

Harsányi Miklós

1380917003

Fotó: F8 studio

– A balesetveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő burkolathibákat az észlelés, bejelentés után azonnal javítjuk – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. – Amennyiben egy forgalomra veszélyes burkolathibát nem tudunk egyből javítani, ideiglenesen táblázással jelezzük azt a közlekedők felé. A téli hónapokban alapvetően ideiglenes jelleggel, hideg aszfalttal tudunk dolgozni, mivel a meleg aszfalt keverő telepek zárva tartanak. 

A hideg aszfalt úgynevezett után tömörödő anyag, amely az utakon közlekedő járművek bedolgozó hatásának köszönhetően tömörödik  a burkolatba. Pécsi Norbert Sándor érdeklődésünkre azt is közölte: a meleg aszfaltos technológia jóval tartósabb, melyet azonban csak tavasztól őszig tudnak alkalmazni, mivel a meleg aszfaltot  egy meghatározott hőmérsékleten kell tartani ahhoz, hogy bedolgozható legyen. Ez a téli időszakban nehezen kivitelezhető, még melegítő konténerekkel együtt is. Arra a felvetésre, miszerint mit tehet az autós, ha kátyúba hajt és megsérül a gépkocsija, a kommunikációs osztályvezető közölte: az országos közút hálózatra vonatkozó esetleges kárbejelentéseket online felületen jelenthetik be a társasághoz az autósok. 

– Fontos megjegyezni, hogy cégünk a településeket összekötő és azokon átvezető fő, illetve mellékutakat kezeli – tájékoztatott. – A településeken belüli utak többsége önkormányzati kezelésű, míg az M7-es autópálya tavaly szeptember elseje óta koncessziós társasághoz tartozik. 

Somogyból 2022-ben kilenc, az idén eddig összesen 16 burkolathibával kapcsolatos kárigény érkezett a társasághoz.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában