Karácsonyi menü

2023.12.10. 18:50

Aligha ünnepi a torkoskodás

Nemcsak a karácsonyi menü listáját érdemes előre átgondolni, hanem az ünnepi étkezésekhez való hozzáállásunkat is tanácsos némi tudatossággal megfűszerezni.

Gyeszát Zsolt

Karácsony ugyanis a hasnyálmirigy-betegségek szezonja a túlzásba vitt zsíros ételek és az alkoholfogyasztás együttes hatása miatt.

– Jellemző hiba, hogy valaki diétát folytat karácsony előtt, majd az ünnepben felrúgja az egészet – mondta Vass Bence dietetikus, sportedző. – Sokan ilyenkor túlzott mennyiségű ételt fogyasztanak, amolyan „csaló napként” tekintenek a karácsonyra. Szerencsés az lenne, ha az emberek az ünnepet sem különböztetnék meg a többi hétköznaptól, és ekkor is megtartanák a mértékletességet. Az ételek zömét reformmódon, egészségtudatosabban is elkészíthetjük, persze lehet enni az ünnepi levesből, töltött káposztából, és akár süteményből is, ha közben mértékletesek vagyunk.

Vass Bence szerint a túlzott mennyiségű zsíros ételek és az alkohol együttes fogyasztása gyakran hasnyálmirigy-betegséget von maga után. – Ha tudjuk, hogy hajlamosabbak vagyunk ilyen problémára, vagy korábban is volt már hasonló panaszunk, érdemes erre fokozottabban odafigyelni – tette hozzá a dietetikus. – Sokat segíthet, ha aktívak maradunk az étkezéseket követően is, így egy kiadósabb ebédet követő „kajakóma” is könnyebben feloldható. Mindez az állapotunk javítása révén hozzájárul a jó közérzet fenntartásához, megőrzéséhez is.

A táplálkozási szakember szerint az év végi ünnepkör gyakori problémája a mértéktelen alkoholfogyasztás is. – A májnak van egy bizonyos alkohollebontó képessége, melyet ha meghaladunk, az alkohol csak gyűlik a vérünkben – magyarázta a dietetikus. – Amikor ez elér egy kritikus szintet, azt hívjuk alkoholmérgezésnek. Ne legyenek illúzióink, az alkohol egyfajta méreg a szervezet számára, amitől az próbál megszabadulni. Ezért is fontos, hogy mértékletesek maradjunk, és ha idáig is odafigyeltünk az egészségünkre, tegyük ezt év végén is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában