Polihisztor

2023.12.13. 17:55

Műveltségi vetélkedőn mérték össze a tudásukat az általános iskolások

Polihisztor néven, általános iskolásoknak szervezett műveltségi vetélkedőt a Nagyboldogasszony Iskolaközpont a püspöki hivatal nagytermében szerdán.

Marosi Gábor

Fotó: Muzslay Péter

A meghívásos eseményen négy kaposvári és egy dombóvári intézmény vett részt. A hetedik, nyolcadik osztályos diákoknak 14 témakörben, összesen 70 kérdést állítottak össze a szervezők. A jó szerepléshez jártasnak kellett lenni a Balaton, az állatmesék, az opera, Mengyelejev, Everest, a természetvédelem, a honfoglalás és a könyvek könyve témakörben is. Árok András a dombóvári Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont tanulója érdeklődésünkre elmondta, nagyon sokat készültek a műveltségi vetélkedőre. Az internet segítségével körbejárták a témákat, és abban is bíztak, hogy amit órán megtanultak, elegendő lesz majd a sikerhez. Varga Boglárka a kaposvári Lorántffy Zsuzsanna református iskola diákja lapunknak elmondta, társaival együtt nagyon szeretnek vetélkedni. A feladatokra azonban nem készültek, ezért csak a tanulmányaikra hagyatkozhattak.

A műveltségi vetélkedő első kérdésére „Mi a Balaton latin neve?” egyik csapat sem tudott válaszolni, a következő fordulótól azonban folyamatosan mondták a helyes válaszokat. Az állatmese, Mengyelejev és Opera témákból jól felkészültek a diákok. Varga Bálint a Nagyboldogasszony Iskolaközpont igazgatója a vetélkedő előtt elmondta, a versenynek már több mint egy évtizedes hagyománya van. Idén azonban úgy döntöttek, hogy változtatnak a lebonyolításon és kvíz formában rendezik meg az eseményt. – A verseny egyik célja, hogy a gyerekek meglássák és megtapasztalják, hogy a tudást nem unalmas megszerezni, hanem élvezetesen lehet használni – hangsúlyozta Varga Bálint. A vetélkedő kvízmestere Fodor Péter matematika-fizika szakos pedagógus volt, aki lapunknak elmondta, több hetet dolgoztak azért, hogy összeálljon a kérdéssor. Egy-egy helyes válaszért kettő pontot lehet begyűjteni, a rablásért egyet. A csapatok nem mentek haza üres kézzel. Minden résztvevő tárgyjutalmat, oklevelet és édességet vihetett haza. 

Íme az eredmények: 

1.  Kisfaludy Utcai Tagiskola
2. Honvéd Utcai Tagiskola Kaposvár
3. Kaposvári Kodály Zoltán Központi Általános Iskola
4. Szent Orsolya Bencés Iskolaközpont (Dombóvár)
5. Lorántffy Zsuzsanna Református Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában