Ünnep

2023.12.22. 08:51

Ezernyi áldozat is benne van minden szerető ölelésben

Lőrincz Sándor

Vajon abban a 2000 évvel ezelőtti karácsonyéjben volt-e valami idilli? – tette fel a kérdést Világos Krisztián bárd­udvarnoki plébános szerdán délután a segesdi templomban bemutatott misén, ahol a helyi Gondviselés Integrált Szociális Intézmény ellátottjai és munkatársai gyűltek össze. Az atya válaszából kiderült: vélhetően nem; sokkal inkább arról lehet szó, hogy a realitásban, a nehézségekben, a megpróbáltatásokban és kiszámíthatatlanságban nagyon is képesek vagyunk valami szépet, valami hallatlanul értékeset meglátni, ami lenyűgöz bennünket. – Úgy képzelem azt a karácsony estét, amikor az ölelésünkben benne van minden, ami a mi közös világunk. Amikor a szeretetünkben benne van az az ezernyi áldozat, amikor a legnagyobb ajándék a szívből jövő, kimondott gondolat… 
Krisztián atya a pénzért vett élmények helyett az őszinte emberi gesztusokra fókuszált, remélve, hogy a betlehemi „eredetiségből” képesek leszünk majd átmenteni valamit az ünnepre. 
Az utóbbi években hagyománnyá lett ünnepi misén Nemes Zita intézményvezető a béke, a szeretet és az elcsendesedés erejéről szólt köszöntőjében, Szászfalvi László ország­gyűlési képviselő karácsony üzenetére, Jézus megszületésére irányította a figyelmet. Arra a szép és szent ünnepre, amely nem múzeumba kívánkozó hagyomány, hanem élő valóság, s amelyet nem temetni, hanem éltetni kell. A világ 2,5 milliárd kereszténye sem csügged, hiszen a fix pontot az emberré lett Isten jelenti számukra. Nábrádi Csilla, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Somogy Vármegyei Kirendeltségének igazgatója a fenntartó nevében köszöntötte a résztvevőket. Arra kért mindenkit, hogy az ünnepi készületben gondoljanak szeretettel és hálával azokra, akik fontosak az életükben. 
Az ünnepvárón az intézmény dolgozói fényfüzéres táncot adtak elő, életre keltettek egy karácsonyi történetet és a munkatársi kórus éneke is elbűvölte a közönséget. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában