Közút

2023.12.28. 09:57

Ha az idő engedi, dolgoznak az útjavítók

Vármegyénk 1676 kilométer hosszú országos, állami közúthálózatán a Magyar Közút szakemberei az időjárási viszonyokat figyelembe véve folyamatosan és ütemezetten végzik a burkolatjavítási munkát a téli időszakban is.

Harsányi Miklós

Fotó: Kozma István

Somogyból 2022-ben kilenc, míg az idén összesen 16 burkolathibával kapcsolatos kárigény érkezett a társasághoz. 
– A balesetveszélyes, azonnali beavatkozást igénylő burkolathibákat a bejelentés után azonnal javítjuk – tájékoztatott Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. – Amennyiben egy forgalomra veszélyes burkolathibát nem tudunk egyből javítani, ideiglenesen táblázással jelezzük azt a közlekedők felé. A téli hónapokban alapvetően ideiglenes jelleggel, hidegaszfalttal tudunk dolgozni, mivel a melegaszfaltkeverő telepek zárva tartanak. 
A hidegaszfalt az utakon közlekedő járművek bedolgozóhatásának köszönhetően tömörödik a burkolatba. Pécsi Norbert Sándor érdeklődésünkre azt is közölte: a melegaszfaltos technológia jóval tartósabb, melyet azonban csak tavasztól őszig tudnak alkalmazni, mivel a melegaszfaltot egy meghatározott hőmérsékleten kell tartani ahhoz, hogy bedolgozható legyen. A kommunikációs osztályvezető közölte: az országos közúthálózatra vonatkozó esetleges kárbejelentéseket online felületen jelenthetik be a társasághoz az autósok. 
– Fontos megjegyezni, hogy cégünk a településeket összekötő és azokon átvezető fő-, illetve mellékutakat kezeli – tájékoztatott. – A településeken belüli utak többsége önkormányzati kezelésű, míg az M7-es autópálya tavaly szeptember elseje óta koncessziós társasághoz tartozik.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában