Óvatosság

2023.12.25. 11:43

Légy óvatos, hogy mindenki otthon ünnepelhessen

Fotó: police.hu

Fontos, hogy mindenki alkalmazkodjon a megváltozott körülményekhez. Figyelembe kell venni, hogy a nedves útfelületen megnő a járművek fékútja, csökken a gumiabroncsok tapadása. A fagypont körüli hőmérséklet, a foltokban megjelenő köd és a lefagyások miatt az utak könnyen csúszóssá válhatnak, ami szintén kiemelt óvatosságot és figyelmet kíván.

Ennek megfelelően a Rendőrség arra kér minden sofőrt, legyenek türelmesebbek az utakon, induljanak el korábban, számoljanak hosszabb menetidővel, és hallgassák rendszeresen a közlekedési információkat. Tartsanak nagyobb követési távolságot és vezessenek lassabban, így kisebb a balesetek bekövetkeztének kockázata, rossz manőverezés esetén pedig a hibák könnyebben korrigálhatók.

Számítani kell arra is, hogy a gyalogosokat a reggeli és az esti szürkületben jóval később lehet észlelni, főleg akkor, ha nem használnak jó láthatóságot biztosító eszközöket, ruhát.

A járművek téli felkészítése szintén elengedhetetlen. Indulás előtt ajánlatos alaposan átnézni, megvizsgálni minden biztonsági berendezést és tartozékot. A műszaki biztonság legalapvetőbb követelménye a fékek, a futómű és a gumiabroncsok kifogástalan állapota. Utóbbiaknál célszerű rendszeresen ellenőrizni a profilmélységet is, hiszen minél kopottabb egy abroncs, annál jobban meghosszabbodik a fékút. Fordítsanak figyelmet járműveik világító- és fényjelző berendezéseinek megfelelő működésére is! Érdemes ellenőrizni az ablakmosó folyadék szintjét, illetve az ablaktörlő lapátok minőségét.

Minden esetben csak jól felkészített, biztonságos, megfelelő műszaki állapotú járművel indulj útnak!

A Balatonra tömegközlekedéssel is eljuthatsz! Nézd meg menetrendi keresőnket!

Forrás: police.hu

Nyitókép: police.hu

forrás: likebalaton.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában