Fotók

2023.12.14. 13:02

Még a kiválóknál is többet ér a motivált tanár az iskoláknak

Nem a legkiválóbb, hanem a motivált tanárok húznak fel egy iskolát – hangzott el a Polgárok Házában rendezett keddi konferencián, ahová a somogyi iskolák vezetői jöttek el szép számban. A két somogyi szakképzési centrum összefogott, hogy közösen hívják fel a figyelmet arra, milyen karrier­utakat tudnak kínálni a fiataloknak.

Kovács Gábor László

Egy új felmérés alapján a cégek elvárásai alaposan megváltoztak néhány év alatt, ismertette Magyar Zita, a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal elnöke a kaposvári konferencián. Az érzelmi intelligencia és a szellemi rugalmasság bekerült a munkavállalók legfontosabb követelményei közé, míg a minőségellenőrzés, és az aktív hallgatás kikerült az elvárt tulajdonságok közül. A kritikus gondolkodás és a kreativitás felértékelődött, míg a csapatmunka kevésbé lett fontos. 

Ezzel együtt a diákok elvárásai is változtak, mutatta meg a kutatás. A magyar fiatalok egyre inkább azt a szakmát választják, ami érdekli őket, még a kereset, sőt a szülők és a tanárok javaslata is hátrébb szorult a szempontok sorában. Az vált a legfontosabbá a legtöbbjük számára, hogy modern eszközökkel dolgozzanak. A jó iskola nemcsak vonzó környezetet és digitális oktatási tartalmakat jelent, de karrierlehetőséget is. A technikumokból egyszerűbbé vált az út a felsőoktatásba – hangsúlyozta Magyar Zita, aki szerint rengeteg energiát ölnek abba, hogy eljussanak a szülőkhöz és a gyerekekhez. 
Somogyban mérhetően nőttek a szakképzésbe jelentkezők tanulási képességei, derült ki az előadásából. Végül az ösztöndíjrendszerre hívta fel a figyelmet: aki bekerül a szakképzésbe, rögtön ösztöndíjban részesül, majd a duális képzésben akár havi 160 ezer forint is elérhető a tanulóknak, és az idén az egyszeri pályakezdési támogatás is átlagban 250 ezer forint volt fejenként. 

Huszti Gábor, a Somogy Vármegyei Közgyűlés alelnöke köszöntőjében arról beszélt a keddi konferencián: óriási a felelőssége az iskolának abban, hogy a somogyi fiatalok hogyan fejlődnek, és mennyire válnak képessé felépíteni a jövőjüket. 

Dobbantó program és műhelyiskola 

Azok a fiatalok, akik a Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) tíz intézményének valamelyikébe kerülnek, valamennyien megtalálják a legmegfelelőbb képzési formákat – hangsúlyozta Weimann Gáborné, a KSZC főigazgatója. Arról is beszélt: ma már egyre nagyobbak a különbségek a gyerekek között, a somogyi kistelepüléseken nagyon sok a hátrányos helyzetű tanuló, s gyakran hibás az önértékelésük. A szakképzésben azonban kiderülhet róluk, hogy ők a legügyesebbek az osztályban. 

– A Siófoki Szakképzési Centrum (SSZC) a dél-balatoni gazdaság és társadalom szolgálatában áll – emelte ki Horváth Péter, az SSZC főigazgatója a keddi szakmai konferencián. A helyi gazdaság viszonyai tükröződnek a centrum felépítésében, tehát van különbség a Balaton-part és a háttértelepülései között. Sokat dolgoztak azon, hogy a lemorzsolódás csökkenjen, és a siófoki apartmanokból és a lengyeltóti sáros utcáról érkező gyerekeknek egyaránt utat mutassanak.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában