Áradás

2023.12.28. 10:42

Nem kerülünk víz alá: elkezdték lassan leengedni a Balaton vizét

Szerdán megnyitották a Sió-zsilipet és kismértékben engedni kezdték a Balaton vizét a Sió-csatornába – derül ki a vizugy.hu-n elérhető adatokból.

Góz Lilla

A Balaton átlagos vízállása csütörtök reggel 122 centiméter volt a siófoki vízmércénél. December eleje óta 20 centiméternyit emelkedett, ami jóval meghaladja a 110 centis téli üzemi vízszint-maximumot. A vízkormányzást végzőknek tekintettel kell lenniük a Dunán levonuló árhullámokra is – mivel a Sió a Dunába ömlik -, ezért várhatóan még napokig kis mértékű lesz a vízeresztés. Siklós Gabriella, az Országos Vízügyi Főigazgatóság szóvivője megkeresésünkre elmondta: meg kellett várniuk, míg a Dunán az árhullám levonul és ezt követően kezdődhetett meg a Balaton lassú vízleeresztése. A szakemberek szerint hétvégére mehet le a rakpartokról a víz, addig is előreláthatólag szombatig marad a jelenlegi állapot: autók nem közlekedhetnek a pesti, illetve budai rakparton.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában