Voks

2023.12.04. 09:12

Választani készül Somogy: alapképzést szerveztek a voksolás zökkenőmentes lebonyolításához

Magyarországon várhatóan 2024. június 9-én, vasárnap közös eljárásban, egyszerre tartják az Európai Parlament tagjainak, a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselők választását. A Somogy Vármegyei Önkormányzatnál jelenleg a választás, a zavartalan lebonyolítás előkészítése zajlik.

Sonline.hu

Fotóillusztráció

Fotó: Hüvösi Csaba

Október 31-ig a területi és helyi választási irodák vezetői a Nemzeti Választási Iroda által átadott, 2023. szeptember 1-jei állapot szerinti lakosságszám-adatok alapján határozatban állapították meg a képviselő-testület, illetve a közgyűlés megválasztandó tagjainak számát. Emellett gondoskodnak többek között a választási eredmény megállapítása, a választások tisztaságának, törvényességének biztosítása, a pártatlanság érvényesítése és szükség esetén a választás törvényes rendjének helyreállítása érdekében a választási bizottságok megválasztásáról, melynek határideje november 30. 
A jövő júniusi önkormányzati választáson a vármegyei közgyűlés tagjait és helyi önkormányzati képviselőket, a polgármestereket, valamint a nemzetiségi önkormányzati képviselőket választják meg. A vármegyei és helyi önkormányzati választáson azok választhatnak, akiknek az adott településen/vármegyében van a lakóhelyük vagy bejelentett tartózkodási helyük, azaz életvitelszerűen ott élnek, vagy legalábbis három hónapnál hosszabb ideig ott tartózkodnak. A magyar állampolgárság nem feltétel, de hiányában regisztrálni kell. Nincs választójoga annak, akit a bíróság bűncselekmény elkövetése vagy belátási képesség korlátozottsága miatt kizárt ebből a jogból. Szintén feltétel a nagykorúság. 
A nemzetiségi önkormányzati választáson az adhatja le a voksát, aki megadott határ­időig az adott nemzetiséghez tartozónak vallja magát. 
Az Európai Parlamenti választás egyfordulós, tisztán listás szavazás, amin Magyarországon csak pártok indulhatnak. 
 

Felkészítették a választási igazgatásban dolgozó kollégákat 

A Somogy Vármegyei Területi Választási Iroda (TVI) a 2024. évi összetett választásokra történő felkészülés jegyében alapképzést szervezett november 14-én Kaposváron, a Vármegyeháza Dísztermében azon választási irodavezetők, választási igazgatásban a 2024-es választásokon előreláthatólag dolgozó informatikusok, igazgatási feladatokat ellátó kollégák részére, akik eddig még egy választás során sem vettek részt ezen feladatok ellátásában. A képzés elején dr. Sárhegyi Judit jegyző, a TVI vezetője ismertette a választási feladatok ellátása során érvényesülő általános elvárásokat, majd az újonnan kinevezett választási irodavezetők eskütétele következett. A szakmai program során a megjelentek a 2024. évi választások jogi, igazgatási, informatikai feladataival ismerkedhettek meg elméleti és gyakorlati példákon keresztül. 

Aktuális feladatokról is volt szó, úgy mint a bizottságok felülvizsgálata, megalakítása, körzetesítési feladatok, szavazókörök felülvizsgálata, kérelemkezelés új rendszere. Gyakorlati esetbemutatással prezentálták a TVI munkatársai a választási infrastruktúra használatát, a választási rendszerek működését. A képzésen közel 70 választási igazgatásban dolgozó vármegyei kolléga vett részt. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában