Új eszköz

2023.12.08. 07:00

Villámgyorsan gyógyulhatnak a betegek Kaposváron

Jelentősen csökken a várakozási idő a Kaposi Mór Oktató Kórház Klinikai Onkológiai Központjában miután az intézmény 800 millió vissza nem térítendő Európai Uniós támogatást nyert eszközparkja fejlesztésére.

Koszorus Rita

A daganatos betegek tünetei kezelésében lesz jelentős szerepe a lineáris gyorsítónak, amely gyakorlatilag egy CT-be integrált berendezés. Ez az egyik új eszköz, amellyel bővült a Kaposi Mór Oktató Kórház  Klinikai Onkológiai  Központ állománya, ezzel jelentősen gyorsul a terápia. – Már szükség volt a gyorsítónk cseréjére, közel tíz év után vásároltunk újat. Ez a gép nagyon precíz és nagyon gyors képalkotásra képes. Nagy előnye, hogy az asztal süllyeszthető, s mivel a betegek nagyjából felénél tüneti kezelés végzünk, náluk fontos, hogy minél gyorsabban és kényelmesebben kerüljenek a vizsgálóasztalra, mondta Lakosi Ferenc, a Klinikai Onkológiai  Központ osztályvezető főorvosa. 
Hozzátette: az új lineáris gyorsító lehetővé teszi a legmodernebb kezelési eljárások rutinszerű alkalmazását. Lehetőség van azonnal és helyben reagálni a beteg aktuális állapotára, így a daganat méretbeli változására is. Ennek figyelembevételével akár helyben is új terápiás tervet tudnak készíteni az orvosok és az alapján végezhető el a szükséges kezelés. 
A beruházás keretében az egészségügyi intézmény le tudta cserélni a már 18 éve használatos közelterápiás egységét is. Ezzel az ultrahang vezérelt berendezéssel irídium sugarat juttatnak invazív módon, egy katéter segítségével a daganatba. Oda, ahol a legnagyobb szükség van rá. – Ezt a kezelést előrehaladott méhnyakrák és prosztatarák esetében tudjuk hatékonyan alkalmazni. A prosztatarák esetében közelterápiát rajtunk kívül csak az Országos Onkológiai Intézet alkalmazza, tette hozzá Lakosi Ferenc. Az új készülék alkalmazásával pedig jelentős mértékben csökkenthető a kezelések hossza, mely kisebb fizikai és mentális megterhelést jelent a pácienseknek, tette hozzá az osztályvezető. 
Az új berendezések mellett a kezeléseket tervező rendszerek megújítása is megtörtént az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programból nyert támogatással. 


 

A megelőzést is szolgálják a modern eszközök

A Kaposi Mór Oktató Kórház  Klinikai Onkológiai  Központjában évente 1500 új betegeket kezelnek. A megyei kórház kiemelt hangsúlyt fektet a prevencióra, ezért is szerezték be az új terápiás berendezéseket. A megvalósult fejlesztések és a kapcsolódó szolgáltatások eredményeként hosszú évekre biztosított a centrum magas színvonalú és biztonságos működése, az egyre növekvő számú beteg ellátása. Az új sokkal hatékonyabb terápia a prosztatarák kezelésében januártól elérhető a toponári diagnosztikai központban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában