Tűzijáték

2023.12.31. 19:00

Zajos, fényes búcsút int majd az óesztendő

Elkezdődött a roham a szilveszteri tűzijátékokért a napokban. Pirotechnikai eszközök csütörtöktől kaphatók az árusítóhelyeken. A kereskedők azt mondják, a vásárlók idén átlagosan 15–20 ezer forintot költenek el tűzijátékokra, melyeket december 31-e este 18 órától lehet felhasználni.

Marosi Gábor

A tűzvirágot 400 forintért, a ghost fantázianévre keresztelt 61 lövéses tűzijátékot száz forint híján 50 ezerért lehetett megvásárolni az egyik pirotechnikai eszközöket árusító bódénál Kaposváron. Varga András vezető pirotechnikus lapunknak elmondta, szinte egyetlen percet sem tudtak pihenni, mert mióta kinyitottak, megállás nélkül érkeztek a vásárlók. 

– Nem gondolom, hogy sok termékünk megmarad, mindent el lehet adni ilyenkor – fogalmazott Varga András. – Nagyon kelendők a kicsi és a nagy tűzijátékok is, de a legjobban a kis telepek és a nagyobb rakéták fogynak. A legkedveltebb eszköz a Tokyo fantázianevű. Ezzel 20 méteres magasságba lehet lőni, mellyel nagyjából egy percig lehet szórakozni. A legdrágább termékünk, ami egy komplett tűzijáték, több mint 200 ezer forintba kerül. Ezt a nyitás után néhány órával el is adtuk – tette hozzá a vezető pirotechnikus. 

Fotók: Lang Róbert

A kaposvári Csete Gergő ennyit azért nem áldozott a szilveszteri lövöldözésre, mindösszesen 10 ezer forintért vásárolt pár eszközt. Lapunknak elmondta, olyat keresett, ami inkább látványos és nem annyira hangos. Állatbarátnak tartja magát és nem szeretné, ha a kutyák megriadnának a használata közben. Lukács-Horváth Marianna gyermekével egy másik árusítóhelyen vásárolta meg a tűzijátékokat. Kérdésünkre elmondta, ötven és kilenc lövésessel készül búcsúztatni az óévet. Mindegyikkel nagyjából harminc méter magasságba tud majd fellőni. 

Lukács Tibor pirotechnikus csaknem negyvenféle tűzijátékot árusít. A legolcsóbb 300, a legdrágább 60 ezer forintba kerül. Érdeklődésünkre elmondta, utóbbi 140 lövéses, mellyel 50 méter magasságig lehet fellőni, a használóját pedig többféle színnel kápráztatja el. 

Sikolysiker

Az elmúlt évekhez hasonlóan a legsikeresebb eszköz még mindig a sikoly. 
A szilveszterre vásárolt tűzijátékokat mindösszesen 12 órán keresztül lehet felhasználni december 31-e este 6 és január elseje reggel 6 óra között. A megmaradt tűzijátékokat néhány napig vissza lehet vinni a kereskedőkhöz, akik vissza is adják az árát. A tapasztalatok szerint azonban szinte senki nem él ezzel a lehetőséggel. 
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában