Szentelés

2024.01.07. 11:30

Áldást kértek az otthonokra Szőlősgyörökön - FOTÓ, VIDEÓ

Több, mint 30 család házát áldotta meg a helyi plébános Szőlősgyörökön Vízkeresztkor. A településen régi tradíciója van ennek a keresztény ünnephez kapcsolódó néphagyománynak, amelynek gonoszűző jelleget tulajdonítottak elődeink is.

Szabó Gabriella

– Áldd meg ez a házat! Lakjék benne egészség, tisztaság és a lélek legyőzhetetlen ereje! – kérte az áldást Palczert Zoltánék házára Arányi Zoltán plébános, aki szenteltvízzel meghintette az épületet, valamint a bejárati ajtó szemöldökfájára felírta az évszámot és a latin áldás kezdőbetűit.  


– Vallásos családból származunk, a gyermekünknek is ezt a példát mutattuk. A házszentelés nekünk egy fontos áldás a Jóistentől, hogy békesség és nélkülözés nélkül éljünk ebben a házban – mondta Palczert Zoltánné. Az utca másik oldalán fiúk otthonára is áldást kért a szőlősgyöröki család. – Pár éve költöztünk ide és közben gyarapodtunk, 2 kislányunk született. Erre a házáldásra eddig még nem volt lehetőségünk, de most nem szerettük volna kihagyni, mondta az ifjú családapa, Palczert Zoltán. 


Szőlősgyörök másik felén Huberék is áldást vártak otthonukra Vízkeresztkor. – 2019 óta minden évben kérjük az áldást, egyetlen esztendő maradt ki, 2021-ben és akkor történt nálunk egy tragédia. Azóta egy alkalmat sem hagyhatunk ki. Hiszen, ha egy házat megáldanak, akkor a benne élők bízhatnak az egészségben, a szeretetben, a békében és a nyugalomban – mondta Huberné Bajzik Ibolya. 
Vízkereszthez több néphagyomány is kapcsolódik. A karácsonyi időszak végével ez a karácsonyfák lebontásának ideje, illetve a házszentelések időszaka. – Régi tradíció a katolikus egyházban, hogy Vízkereszttel, január 6.-ával kezdődően megáldjuk a házakat. Ekkor kérjük a mindenható Istent, hogy az újonnan megáldott szenteltvízzel meghintett házaktól tartsa távol a gonosz lelkeket és az ördögnek a cselvetését – mondta Aranyi Zoltán plébános, aki sorra járta az otthonokat és áldotta meg az épületeket szombaton Szőlősgyörökben. 
– Ezt a hagyományt valamikor az 1980-as években elevenítették fel újra a faluban, akkor először a pincesoron lévő pincékre kértek áldást a szőlősgazdák – mondta Klotz Péter polgármester, aki idén hosszú listát készített, hogy mely otthonokba kell ellátogatni. – Több mint 30 család kért áldást a házára. Ez a magas szám is mutatja, hogy a mai világban még inkább fontos a keresztény hagyományok ápolása. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában