Jegyzet

2024.01.09. 06:43

Analóg valóság

Koszorus Rita

Az embernek gyerekként rengeteg elképzelése van arról, mi szeretne lenni, ha felnő. Ezt befolyásolja, hogy mit lát szülőktől, rokonoktól, ugyanakkor formálja az elképzeléseket az is, hogy mit lát a médiában. 
A kilencvenes években a fiatalok még a tévéműsorokat nézték tátott szájjal vagy a zenei magazinok oldalait bújták, s ezeket látva ámulattal konstatálták: az iskolán kívül van egy csodás világ, ahol másoknak irigylésre méltó életük van. Ilyen jövőről akkor is sokan álmodoztak, de ezzel együtt a többség tisztán látta azt is, hogy a siker nem hullik az ember ölébe. Ma az influenszerek, tiktokkerek és instant rapsztárok korában hajlamos az ifjú azt hinni, hogy a csillogó élet és a könnyű siker az interneten terem és bárkinek az ölébe hull. Sokan nem érzik a határt valóság és álomvilág között, virtuális és analóg világ között. Nem értik, hogy lehetsz jókor jó helyen, s lehet jó ötleted, a siker csak akkor jön, ha nem ülsz a babérjaidon, hanem kitartással teszed a dolgod. 
Kellenek persze az embernek álmok és célok, amiket el akar érni, s ha jól rendezi a dolgait, okos döntéseket hoz, el is érheti azokat. Lehet, hogy nem holnap, vagy holnapután, hanem úgy, mint a kaposvári Károly Attila sárkányszörfernyő-gyártó, aki már felnőttként, sok munkatapasztalattal, éles karrierváltással jutott el oda, hogy a hobbija lett a munkája. Ha megtettünk érte mindent, talán úgy élhetünk majd meg minden napot, hogy a saját mozinkban mi vagyunk a filmsztár. 
 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában