Pótdíj

2024.01.22. 11:30

Bliccelők viadala: a rekorder kaposvári utas 35 bírságot gyűjtött be a MÁV járatain

Mélyen a zsebükbe nyúlhattak 2023-ban a potyautasok, egymás után buktak le a somogyi vonatokon és a buszjáratokon. A rekorder kaposvári utast egy év alatt 35 alkalommal bírságolták meg a MÁV-Start járatain.

Harsányi Miklós

Fotó: Nagy Gábor

A MÁV Zrt. vármegyeszékhelyre vonatkozó tavalyi adataiból kiderül, hogy azon kaposváriak részére, akik a vonat fedélzetén nem tudták vagy nem akarták rendezni a részükre megállapított bírságot, a jegyvizsgálók több mint 1,7 millió forint értékben 1106 büntetést szabtak ki. 

– A részükre kiállított büntetésekből eddig összesen 197 ezer forint értékű befizetés érkezett – derült ki a vasúttársaság tájékoztatójából. – Jelenleg a kezelésben lévő követelések közül egy kaposvári illetékességű bliccelő tartozása haladta meg a félmillió forintot, a rekordert 35 alkalommal büntették meg a MÁV-Start járatain. 

Megkerestük a Volánbusz Zrt.-t is, Somogyban 2023-ban 145 esetben szabtak ki pótdíjat, összesen több mint 2,4 millió forint értékben. Azt is közölték: a pótdíjazások 95 százaléka jogosulatlan kedvezmény igénybevétele, illetve valamilyen igazolás hiánya miatt keletkezett. Az ellenőrök – összesen 223 ezer forint értékben – 13 esetben szabtak ki pótdíjat menetjegy vagy bérlet nélküli utazás miatt, a befolyt pótdíjak összege 289 ezer forint. 

György-Dávid Valentin, a Pannonvasút Egyesület somogyi elnöke szerint érthetetlen, hogy ennyien nem váltottak jegyet vasúton vagy az autóbuszokon. A vasúttársaság tavaly vezette be az országos- és a vármegyebérlet-rendszert, ami kedvező utazási feltételeket biztosít a közlekedőknek. 

– Ezen kívül többfajta módon lehet jegyet vásárolni, a vasúti személypénztárban és a jegykiadó automatáknál éppúgy, mint akár az interneten is – hangsúlyozta. – Aki jegy vagy bérlet nélkül száll fel a vonatra, büntetésre számíthat, ráadásul sok jegyvizsgáló testkamerát visel, így könnyen kiderülhet, hogy adott helyzetben mennyire volt együttműködő az utas. 

Nem ússzák meg 

Tóth István, a közlekedéstudományi egyesület somogyi elnöke szerint egy újabb szigorítás talán visszavethetné a bliccelést térségünkben is. – Még mindig bőven akadnak olyanok, akik eleve úgy szállnak fel a tömegközlekedési járművekre, hogy nem hajlandóak jegyet vásárolni, noha tisztában lehetnek azzal, hogy a vonatokon, buszokon is rendszeresek az ellenőrzések – emelte ki az elnök. 


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában