Vízminőség

2024.01.19. 09:28

Csiga segít a gyógyszerek élővilágra gyakorolt hatásait megfejteni

Hazai kutatók évek óta szeretnék megérteni, hogy milyen hatást gyakorolnak a tavainkban kimutatható fogamzásgátló hormonok a vízi élőlényekre és az ökoszisztémára.

Góz Lilla

Fotó: Vitalii Hulai

Fodor István, a  Balatoni Limnológiai Kutatóintézet tudományos munkatársának most induló kutatása egy gyakran alkalmazott modellállat, a nagy mocsáricsiga segítségével  próbálja a hatásokat feltérképezni. A januárban induló vizsgálat arra a rejtélyre is választ adhat majd, hogy milyen módon befolyásolják a puhatestűeket ezek a molekulák, ha az ideg- és hormonális rendszerük együttesét alkotó neuroendokrin rendszerük működése.
– A Balatonban már korábban kimutatott, emberi eredetű fogamzásgátló hormonok és más gyógyszermaradványok forrásai a szennyvíztisztító telepek, de a turizmus hatását is igazolta a kutatócsoport – nyilatkozta az egyik hírportálnak Fodor István, aki kutatócsoportjával 2008 óta monitorozza  a Balatonban és annak vízgyűjtő területén előforduló fogamzásgátló hormonokat és más szerves szennyeződéseket.

Mára összesen százharmincnégyet mutattak ki, ezek közül általában hetvenkettőt meg is találnak. Többségüknél felfedezhető egy alapvető összefüggés a nyári turista szezonnal. A szerek között előfordulnak antidepresszánsok, gyulladáscsökkentők, szív- és érrendszeri megbetegedéseket kezelő gyógyszerek is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában