Repkedő mínuszok

2024.01.08. 17:14

Felkészült Somogy a havazásra, nem okozott fennakadást az időjárás

Hóeséssel indult a hét Somogyban, a szolgáltatók azonban igyekeztek időben felkészülni a gyors lehűlésre.

Harsányi Miklós

– Vasárnap a kora délutáni órákban a meteorológiai szolgálat riasztást adott ki Somogyra ónos eső miatt – közölte Pécsi Norbert Sándor, a Magyar Közút kommunikációs osztályvezetője. – Kollégáink a csapadék halmazállapot változása előtt preventív védekezést kezdtek a vármegye teljes úthálózatán. Szakembereink az ezután lehullott vegyes halmazállapotú csapadék és a negatív hőmérséklet miatt – a sókoncentráció javítása érdekében – hétfőn hajnalban újra preventív védekezést hajtottak végre a teljes úthálózaton 32 kombinált géppel. 

A két kivonulás során 171 tonna útszóró sót és 20 200 liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki a burkolatra. Pécsi Norbert Sándor azt is közölte: a reggeli hószállingózás havazásba váltott. A lehullott hó mennyisége nem jelentős, többnyire lepel és egy centiméter közötti. A szükség helyszínekre újra kiindult tíz kombinált gépük. 

A Kapos Holding Zrt tájékoztatása szerint semmilyen fennakadás nem volt, mert teljes mértékben felkészültek a havazásra. Figyelemmel kísérték az időjárás változását és hóügyeletet is tartottak, így időben megkezdték a megelőző intézkedéseket. A KHG több sószóró járművel vonult fel a városban, továbbá kézi erőt is bevetettek közel 30 fővel a város több pontján (járdák, lépcsők), s a közúttal folyamatosan tartották a kapcsolatot.

A Volánbusz Zrt kommunikációs igazgatósága közölte, hogy az időjárási és útviszonyok hétfőn semmilyen fennakadást nem okoztak a járataik közlekedésében. Bődör József, a Pannon Mentő ügyvezetője azt mondta: idén ez volt az első havazás, de mindenhova a tervezett időben megérkeztek. Hétfőn nyolc járművel 95 beteget szállítottak a kaposvári és a szigetvári műveseállomásra, a kaposvári valamint a nagyatádi kórházba, illetve a barcsi és a csurgói egészségházba. 

Ojtó Lajos, a Slendy pékség tulajdonosa közölte: Kaposváron és környékén közel 60 boltba két teherautóval vitték a friss árut hétfőn reggel, az első járat hajnali négykor indult. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában