Fényszennyezés

2024.01.02. 10:45

Így villództak a tűzijátékok a somogyi éjszakai égbolton

Látványos videót tett közzé a Zselici Csillagpark Facebook oldalán.

Sonline.hu

Fotó: Lang R.

Egy rövid, néhány másodperces videót tett közzé közösségi oldalán a Zselici Csillagpark amelyen az éjszakai égbolt látszik. Majd rövid időn belül egy villanás látszik az éjszakai felvételen. Azt hihetnénk, hogy tűzgömb, ha nem tudnánk, hogy a felvétel december 31-én, szilveszter éjjelén készült nem sokkal éjfél előtt. A látható fényvillanás nem más, mint a környéken fellőtt tűzijátékok fénye. 

A Zselici Tájvédelmi Körzet Európában elsőként nyerte el a nemzetközi csillagoségbolt park címet, melyet a Nemzetközi Csillagoségbolt Szövetség alapított.  A magyarországi csillagoségboltpark program 2006-ban indult, a fényszennyezés témakörében Pécsett megrendezett konferencián, amelyen együttműködési megállapodást kötött a Magyar Csillagászati Egyesület és a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság a zselici kezdeményezésről. 

A Csillagpark közelében lévő Bárdudvarnokon 2019-ben a közvilágítási lámpát melegfehérre cserélték a korábbi hidegkéket a fényszennyezés minimalizálása érdekében. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában