Teli termek

2024.01.05. 11:40

Izzadtságszagú fogadalom: eljött a bejgliégetés ideje, tavaszig tart a lendület

Új év első napjaiban megnő a somogyi edzőtermek forgalma. Sokan tesznek fogadalmat, szeretnének lefogyni vagy csak izmosabbá válni. A tapasztalatok szerint tavaszra alábbhagy a lelkesedés, csak kevesen valósítják meg kitűzött céljaikat.

Góz Lilla

Délután négy óra, egymás után érkeznek a vendégek az egyik kaposvári edzőterembe. Vannak, akik csoportos órákra látogatnak el, sokan a kondigépeket használják, ehhez edzői segítséget is kérnek. 

Bene-Horváth Barbara egy éve jár edzeni. – A tavalyi újévi fogadalmam volt, hogy szeretnék fogyni, izmosodni és heti három alkalommal mozgok személyi edző segítségével és azóta sokkal jobban érzem magam – mondta a kaposvári nő. Fontosnak tartja, hogy szinten tartsa magát. Fónai Bonita egy edző ismerőse révén talált a kaposvári teremre. – Az ő sikerei motiváltak abban, hogy én is mozogjak, nagyon vékony voltam, és szerettem volna izmosodni – tette hozzá. 

Nemes Mónika azt tapasztalja, hogy januárban sokkal többen keresik fel edzőtermüket. – Általában tavaszig tart a nagy lendület, és ha gyorsan akarnak változtatni, de nincs siker, elmegy a kedvük – jegyezte meg XL-Fittlesz Sport, Fitness és Wellness Szabadidő Központ üzletvezetője. Kiemelte: vendégeik többsége fiatal, vagy középkorú. Kevesebb az idősebb vendég, nekik szeretnének idén különböző programokat indítani, hogy kedvet kapjak a rendszeres mozgáshoz. Jövő szombati szülinapjukra ingyenes foglalkozásokat szerveznek. Hozzátette: azt javasolják vendégeiknek, hogy legalább heti két alkalommal keressék fel az edzőtermet. 

– A városban egyedülálló módon fallabdapályáink is vannak, amely nagyon megmozgatja az embert – tette hozzá Nemes Mónika. 
Egy másik edzőteremben is tapasztalják a januári forgalomnövekedést. Felde Rebeka, a Depofit funkcionális edzőterem szakmai vezetője, tulajdonosa elmondta: érdemes az újévi lendületet meglovagolni, és kitartóan elérni a kitűzött célt. 

– Januárban kezdőcsoportunk indul azoknak, akik még nem mozogtak vagy régóta nem sportoltak, nekik saját dietetikusunk állít össze étrendet, táplálkozásnaplót is készítünk, és heti rendszerességgel követik testük alakulását, egy komplex programban vehetnek részt a vendégek – tette hozzá Felde Rebeka. Azt tapasztalja, hogy az emberek napi rutinjába nem szerepel a mozgás, akkor kapnak észbe, mikor megjelennek komoly egészségügyi problémák. – A fogyásnak ideális ritmusa van, másfél kilogramm egy nagyobb túlsúllyal rendelkező embernél. Sajnos sok energiát fogyasztanak, amelyek nem minőségi ételek, tápanyagban szegények – emelte ki az edzőterem tulajdonosa. 

Reális célkitűzésre van szükség, de merjünk segítséget kérni

– Nem szabad hirtelen a szokásrendszeren változtatni, kis lépésben kell haladni mind a sportban, mind a táplálkozásban – mondta el Heszberger Edina kaposvári dietetikus, akit az év elején sokan keresnek fel tanácsokért. Hozzátette: merjük szakember segítségét kérni, ne az internetről összeollózott információkból tájékozódjunk. 

– A túlzott hús- és cukorfogyasztás helyett rostban gazdag ételeket fogyasszunk, mint például zöldségeket, gabonaféléket, és legyen egy rendszer az étkezésben, naponta többször együnk kisebb mennyiséget – emelte ki a dietetikus. Megjegyezte: fontos, hogy a lendület kitartson, és olyan célokat tűzzünk ki, amik fenntarthatóak. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában