Új mikrobiológiai kutatások

2024.01.04. 10:02

Megújult laborban kutatják a Balaton élővilágát

Új mikrobiológiai kutatások indulhatnak a HUN-REN Balatoni Limnológiai Kutatóintézetben (BLKI).

Koszorus Rita

20200509. Nyitva is van, meg nincs is Siófok, mindenesetre sokan készülnek a vendégek fogadására és reménykednek a szezon beindulására. Fotó: Sulyok László / Ripost.

Fotó: Sulyok László

Egy modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratóriumot alakítottak ki az intézményben a HUN-REN Magyar Kutatási Hálózat támogatásával, amely lehetővé teszi kutatók számára a víz, az üledék és a mikroorganizmusok tanulmányozását. 

A HUN-REN BLKI-ban az elmúlt néhány évben számos laboratórium megújult az elmúlt időszakban. Az egyik legnagyobb fejlesztés egy modern molekuláris biológiai és mikrobiológiai laboratórium kialakítása volt, amelynek korszerű berendezése magában foglal egy ‒ az oxigénmentes környezetben élő mikroorganizmusok vizsgálatára is alkalmas ‒ DG250 anaerob munkaállomást. A laboratóriumban lehetőség nyílik a víz, az üledék és a mikroorganizmusok közötti kapcsolatrendszer tanulmányozására, különösen az anyagcsere-folyamatok intenzitásának megismerésére.

A mikrobiológiai kutatás kiemelt hangsúlyt helyez a vízi környezetben élő fonalas gombaközösségek tanulmányozására is, ezzel egyedülálló kutatási irányt képvisel Magyarországon. A kutatók jelenleg a vízinövények és környezetük gombaközösségeinek megismerésére összpontosítanak, már több tucat fonalas gombát izoláltak főleg hínárnövényekből származó mintákból. A közeljövőben az említett növények mikrobiális lebontásának vizsgálatát is tervezik.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában