Megyei időjárás

2024.01.28. 08:00

Mérséklődik a szél és a hőmérséklet is

Sonline.hu

Vasárnap a Dunántúlon és a Tiszántúl térségében még lehetnek élénk É-i széllökések, de jellemzőbb lesz a mérsékelt légmozgás.
Általában derült égbolt, szikrázó napsütés várható országszerte, csak átmeneti, gyenge vagy mérsékelt felhősödések fordulnak elő helyenként, nagyobb eséllyel a keleti országrész felett. Csapadék nem lesz.
A hőmérséklet, az elmúlt napokhoz képest pár fokkal alacsonyabbra, de még így is a sokéves átlag fölé emelkedik.
Éjszaka is nyugodt, szélcsendes, csillagfényes idő várható. Ismét országszerte fagypont alá süllyed a jellemző minimum hőmérséklet.

A jellemző hőmérséklet átlaga:
szombat délután 8,
vasárnap reggel 1,
vasárnap délután 7,
hétfő reggel -1 fok körül alakul.

Gyenge hidegfronti hatás terheli szervezetünket. A megfigyelések szerint ilyenkor a szív-és érrendszeri betegeknél mellkasi fájdalom, vérnyomás-ingadozás jelentkezhet, valamint a stroke kialakulásának kockázata is magasabb lehet. A frontra érzékenyeknél általános tünetként fejfájás, vérnyomás-ingadozás, szédülés jelentkezhet, valamint az epileptiform rosszullétek gyakorisága is megnőhet, a krónikus betegségek tünetei (ízületi fájdalmak stb.) is felerősödhetnek. forrás: koponyeg.hu

A LEGVALÓSZÍNŰBB FOLYTATÁS:
- Hétfőn frontmentes, eseménytelen időjárás várható. Derült és fátyolfelhős időszakok, valamint területek váltakoznak sok napsütéssel. Gyenge, változó irányú, de nyugaton már inkább D-ies, keleten még É-ias légmozgás valószínű. Visszatérnek a hajnali fagyok.

- Kedden, szerdán is hasonlóan nyugodt, eseménytelen időjárás valószínű. A légmozgás gyenge marad, de már D-iesre fordul, így fokozódhat a ködhajlam. A hajnali órákban mérsékelt fagy valószínű, foltokban párásság, köd is előfordulhat, majd napközben előreláthatólag ezek feloszlanak és napos vagy szűrt napsütéses, az évszakos átlagnál pár fokkal enyhébb idő alakul ki. Makacsabb ködfelhőzet esetén a hőmérséklet is alacsonyabban tetőzik.

- Csütörtökre most felhősebb idő kialakulása körvonalazódik időszakosabb napsütéssel, de front vagy csapadék érkezése nélkül.

- Péntekre mérsékelt melegfront érkezése körvonalazódik. Előreláthatólag a front csak szél élénkülést és enyhülést hoz. A mérsékelt felhősödések mellett nem látszik esély említést érdemlő csapadékra. forrás: eumet.hu

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában