Verseny

2024.01.27. 17:30

Patkóbél vagy pikkelysömör: mindegy, ezekre az ápolókra bizton számíthatunk - FOTÓ, VIDEÓ

Ápolásszakmai vetélkedőt szervezett szombaton a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara (MESZK) Kaposváron: három somogyi kórház – Kaposvár, Marcali, Nagyatád – öt, egyenként négy fős csapat mérte össze tudását. A Fantasztikus Négyes és a Lóti-Futin kívül a Koktél sem hiányzott az erőpróbáról, de a Seniorok valamint a Nursepower is bizonyította felkészültségét. A résztvevők két kategóriában – elméleti és gyakorlati – is tudásuk legjavát nyújtották.

Harsányi Miklós

– Az indulók szerteágazó feladatokat oldott meg, nagy öröm számunkra, hogy a szakmai verseny iránt töretlen az érdeklődés – mondta Szabó Gyuláné, a  (MESZK) somogyi elnöke. – Idén 12. alkalommal hirdettük meg a vármegyei fordulót és több haszna is van a rendezvénynek. A résztvevők egyrészt felelevenítik a tudásukat és a találkozónak közösségerősítő szerepe is van. Könnyen előfordulhat, hogy az egészségügyben dolgozó kollégák évközben legfeljebb telefonon beszélnek, most viszont személyesen is megismerik egymást. 

 

A Fantasztikus Négyes, a Nursepower és a Seniorokon (Kaposvár) kívül a Koktél (Marcali) és a Lóti-Futi (Nagyatád) csapata is beszállt a küzdelmekbe. Kezdésként elméleti teszttel indítottak, amely az anatómiát, a belgyógyászatot és a sebészetet egyaránt érintette,  a csapatok 40 kérdésre válaszoltak. A résztvevők ápolásszakmai feladatokban is jeleskedtek, az egyik feladvány az volt, hogy az izomba miként kell szabályosan beadni az injekciót. Ezen kívül az újraélesztés, szakmai activity és testrészek magyar és latin megnevezése is értékes pontokat jelentett. A Bogdán Renáta, Bódis Józsefné, Tomborné Szigeti Rita és Boldoghné Herbel Zsuzsanna alkotta Koktél csapata is egymás után válaszolt az elméleti kérdésekre.

– Nőgyógyászati és hormonrendszerrel kapcsolatos kérdésekre is válaszoltunk – mondta Boldoghné Herbel Zsuzsanna. – Első alkalommal veszek részt a versenyen, ahol a résztvevők tudását több területen is felmérik, tetszik a rendezvény.

Változatos feladatok

Tomborné Szigeti Rita szerint minden olyan szakmai program hasznos lehet, ahol az indulók tovább gyarapíthatják ismereteiket. A kaposvári találkozón szakdolgozók indultak, az altatós asszisztenseken kívül szakápolók és műtősnők is jelentkeztek a versenyre. Gyors kérdések, pörgős válaszok: ez is jellemezte a szombati területi döntőt, Volt, amikor csak egy betű hangzott el, s azzal kapcsolatban anatómiai testrészeket vagy épp betegségeket soroltak a versenyzők. Így amikor a P-t említették, egymás után sorolták a megfejtéseket: pajzsmirigy, porckorong, patkóbél illetve pikkelysömör, pajzsmirigygyulladás.  A nagyatádi Lóti-Futi csapata – Vass Julianna, Érfalviné Kiss Katalin, Horváth Katalin, Mátyásné Horváth Szilvia  – is szorgosan válaszoltak a kérdésekre, s alighogy befejezték az elméleti fordulót gőzerővel készültek a gyakorlatra. Végeredmény: a kaposvári Seniorok nyerték meg a versenyt, így Somogyot ők képviselik az országos szakmai döntőn, amit Budapesten április 8-án rendeznek meg. Második helyen a a arcali Koktél végzett, a dobogón őket követte a nagyatádi Lóti-Futi csapata.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában