Támogatás

2024.01.07. 12:36

Pénz áll a szőlőültetvények átalakításához

Góz Lilla

Január 4. és 22 között lehet támogatási kérelmet benyújtani a borszőlőültetvények szerkezetátalakítására. A szőlőültetvények szerkezetátalakítási támogatása az egyik legfontosabb borpiacszervezési intézkedés, amelynek segítségével az uniós csatlakozás óta a hazai borszőlőültetvények több, mint fele újult meg és ezzel hozzájárult a magyar szőlőtermesztés minőségének javulásához.

A rendelet értelmében a támogatási kérelmeket kizárólag elektronikus úton az elektronikus kérelemkitöltő felületen lehet benyújtani. A Kincstár a január 22-ig benyújtott támogatási kérelmeket 2024-ben április 15-ig bírálja el. A támogatás az egységköltség 50 és 75 százalék közötti összeg lehet. A korábbi évekhez hasonlóan a kincstár csak azt támogatási kérelmet hagyhatja jóvá, amelyik szőlőtelepítés (fajtaváltás vagy áttelepítés) esetén a megszerezhető 50-ből legalább 34 pontot elér.

A támogatási kérelem részét képező újratelepítési engedélyek kiadása az ültetvény helye szerint illetékes hegybírónál történik. A támogatás egyes eseteiben helyszíni szemlét is el kell végeznie a hegybírónak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában