Helyi közélet

2024.01.16. 12:15

Szombaton írják a felvételit a diákok

Január 20-án, szombaton tíz órai kezdettel írják a központi írásbelit matekból és magyarból azok a tanulók, akik 9. évfolyamon, 6 vagy 8 osztályos gimnáziumban szeretnék folytatni tanulmányaikat. A Kaposvári Szakképzési Centrum (KSZC) három intézményében közel háromszáz diák ír központi felvételit.

Harsányi Miklós

Képünk illusztráció!

Fotó: Makovics Kornél

– A KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikum minden képzésére csak a központi felvételi után lehet bekerülni – tájékoztatott a Kaposvári Szakképzési Centrum. – Az Eötvös Loránd Műszaki Technikum és Kollégium a közszolgálati technikus és a honvéd kadét képzésekre jelentkezőknek írta elő az írásbelit, a KSZC Nagyatádi Ady Endre Technikum és Gimnázium a hat osztályos gimnáziumba jelentkezőknek.

A fenti intézmények közül a legtöbben – 131-en – az Eötvösben írnak felvételit, a Noszlopyban 117, az Adyban 45 diákra vár szombaton megmérettetés. Az intézmények azt kérik a felvételizőktől, hogy a kezdés előtt 30 perccel jelenjenek meg, legyen náluk személyi azonosításhoz szükséges okmány (diákigazolvány vagy személyi igazolvány) és íróeszköz, körző, vonalzó.

A KSZC arra is felhívta a figyelmet: azoknak a diákoknak, akik alapos ok miatt nem tudnak megjelenni a szombati felvételin, írásos kérelmet kell benyújtaniuk az érintett intézmény igazgatójához, hogy részt vehessenek a január 30-án, 14 órakor kezdődő pótfelvételin.

Néhány jó tanács segíthet

  • Kipihenten érkezzünk, nincs értelme az előző napon a késő estig tartó tanulásnak! Bízzunk az addig megszerzett tudásban!
  • Készítsük elő a személyazonosító okmányunkat, a használható segédeszközöket, semmi fontos ne maradjon otthon!
  • Reggelizzünk! Éhesen nem tudunk koncentrálni!
  • Magabiztosan érkezzünk a vizsga helyszínére, figyeljünk az információkra, utasításokra, tartsuk be azokat!
  • Kérdezzünk, ha valamiben bizonytalanok vagyunk, bízzunk a segítségben!
  • A vizsgákon nagyon figyelmesen olvassuk el a feladatokat, hogy biztosan megértsük, mit is kell csinálnunk!
  • Készítsünk szemléltető rajzot, ábrát, mindent írjunk le a gondolatmenetünkről! Ha valahol hibázunk, lehet, hogy a részeredmények még jók, ezekkel is értékes pontokat szerezhetünk!
  • A végeredményt jól láthatóan emeljük ki: húzzuk alá, írjuk az előkészített helyre!
  • Ne időzzünk túl sokat olyan feladatnál, amelynek nem tudunk nekiállni vagy elakadunk a megoldásban. Ilyenkor haladjunk tovább és térjünk vissza az adott példára később. 
  • A 45 perc végén hagyjunk legalább 5 percet az átnézésre, tisztázásra.
  • A két feladatlap között próbáljunk lazítani, elengedni az előző rész problémáit, felfrissülve kezdeni a másodikat.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában