SZÉP-kártya

2024.01.10. 09:00

Újra előkerül a készpénz az élelmiszerüzletekben

Január elsejétől már nem lehet hidegélelmiszert vásárolni SZÉP-kártyával a boltokban, idén már csak melegételt, szállást és szabadidős foglalkozásokat lehet fizetni a kártyán lévő összegből. A somogyi üzletekben sokan fizettek a kártyával a hidegélelemért, amíg lehetett.

Góz Lilla

Minden harmadik vásárló SZÉP-kártyával fizetett az áruért a Kaposvári Nagypiac egyik húsboltjában. Korpics Tibor tulajdonos elmondta: a legtöbben húsokat, füstölt termékeket vásároltak a kártyán lévő összegből, sokan a karácsonyi bevásárlást is ebből intézték. – Valószínűleg nálunk újra a kézpénzes vásárlás lesz több, a SZÉP-kártyával főleg az éttermekben melegételért fizetnek majd az emberek – tette hozzá. 
A kormány a rekordmagas inflációs környezet miatt vezette be tavaly augusztus elején, hogy a SZÉP-kártyákon lévő összeget hidegélelmiszer vásárlására is fel lehetett használni. A javuló gazdasági helyzet miatt azonban nem hosszabbították meg ezt a lehetőséget, januártól már csak melegételre, szállásra és szabadidős foglalkozásokra lehet felhasználni a kártyát. 
Telt házzal üzemelt az egyik siófoki szálloda a téli szünet ideje alatt, januárra pedig nyolcvan százalék feletti a foglaltságuk. – Nagyon népszerű fizetőeszköz a SZÉP-kártya, vendégeink több mint harminc százaléka ezzel fizet – mondta el Tóth Gergely, a CE Plaza Hotel tulajdonosa. Szerinte a jogszabályi változás lendíteni fog a forgalmon. – Az elmúlt hónapokban sem tapasztaltunk csökkenést, az intézkedés következtében további növekedést várunk, még többen fizetnek majd a kártyával – emelte ki Tóth Gergely. 
Sorok kígyóztak a két ünnep között az igali fürdő bejáratánál. Gellért Attila, a fürdő marketingvezetője elmondta: vendégeik közül sokan nem csak a belépőt, hanem a gyógy­kezeléseket, a szállást és a fürdő területén lévő éttermekben az ételt is SZÉP-kártyával fizetik. – A tavalyi pénztári forgalmunk 15–20 százalékát tette ki a SZÉP-kártyával fizetett összeg, s arra számítunk, hogy a jogszabályi változást követően még nagyobb lesz ez a szám – tette hozzá Gellért Attila. 
Fotó: Lang Róbert

 

Az éttermekben is használták a kártyát 


 

Az OTP Bank SZÉP-kártya-forgalommal kapcsolatos adatai szerint tavaly augusztus és november között összesen huszonhatmilliárd forinttal költöttek többet a kártyabirtokosok, mint az előző év ugyanezen időszakában. Ebből mintegy huszonegymilliárdot hagytak az élelmiszerboltokban. A legfrissebb számadatok ugyanakkor azt mutatják, hogy a hidegélelem-vásárlási lehetőség nem ment a többi költési forma, a melegétel, a szállás, a szabadidős foglalkozások forgalmának rovására. 


 

Az év eleji jogszabályi változás után a szállodák és éttermek szövetségénél örülnek, mert idén már nem kell versenyezniük az élelmiszerüzletekkel a SZÉP-kártyákra utalt pénzekért. 


 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában