Parlagoltatás helyett termőföld

2024.02.28. 17:30

A kártevő egyre több, az ellenük bevethető szer mindig kevesebb

Ugyan néhány meghatározott feltétel mellett, de mostantól lehet termelni a gazdálkodóknak azokon a földterületeken, melyen a parlagoltatási szabály miatt erre korábban nem volt lehetőségük. Az Európai Bizottság ugyanis hétfőn azonnali felmentést hozott ebben az ügyben.

Marosi Gábor

Fotó: Lang Robert Kaposvar

Az Európai Bizottság hétfői döntéséről Juhász Anikó agrárgazdaságért felelős helyettes államtitkár beszélt kedden délelőtt Balatonszentgyörgyön, ahol gazdálkodóknak szervezett növényvédelmi és talajtani konferenciát a Dél-Balaton Zrt.
A helyettes államtitkár kiemelte, a bizottsági döntés azt jelenti, hogy a gazdálkodók idén azon a négy százaléknyi földterületükön is termelhetnek, melyet korábban parlagon kellett hagyniuk. Ezeken a földeken nitrogénmegkötő növényeket vethetnek, illetve növényvédő szer használata nélkül ökológiai másodvetésre van lehetőségük.
– Ez most, a tavaszi munkák megkezdése előtt egy olyan lehetőség, amit érdemes végiggondolni – hangsúlyozta a tanácskozáson Juhász Anikó
A balatonszentgyörgyi fórumon a helyettes államtitkár elmondta azt is, hogy tavaly október közepe óta 152 ezer hazai termelőnek több mint 422 milliárd forint támogatást fizettek ki. A terület­alapú alaptámogatás 2023-as becsült összege hektáronként 139 euró, ami hárommal kevesebb, mint egy évvel korábban. 
Juhász Anikó hozzátette, a fiatal gazdák támogatására hektáronként 82 euró fizetnek, ami tizennéggyel több, mint tavaly.
A helyettes államtitkár az idei pályázati lehetőségekről is beszélt a gazdáknak. Elsőként, kora tavasszal az erdőgazdálkodáshoz és tudását­adáshoz kapcsolódó pályázatokat tervezik majd meghirdetni. 
Sipos József növényorvos, méhészmester, címzetes egyetemi docens a növényvédelem és a méhészet kapcsolatáról, valamint az invazív fajokról tartott előadást a több mint száz gazdálkodónak.
– Újabbnál újabb károsítók, invazív fajok jelennek meg, melyek ellen fel kell vennünk a versenyt – mondta Sipos József. – Mindezt úgy, hogy az unió folyamatosan felfüggeszt és kivon hatóanyagokat a forgalomból, ezért olyan megoldást kell találnunk, ami védi a beporzó rovarokat és az élelmiszer-biztonságnak is megfelel – emelte ki a növényorvos. Az elmúlt években nagyon sok invazív faj jelent meg hazánkban, melyek veszélyeztetik az őshonos élőlényeket. Ilyen többek közt az ázsiai márványpoloska, az amerikai lepkekabóca és boróka-tarkadíszbogár is, valamint az ázsiai lódarázs, mely a méhekre veszélyes – tette hozzá Sipos József. 

Versenyhátrány 

Biró Borbála talajbiológus, egyetemi tanár a balatonszentgyörgyi fórumon arról beszélt, hogy a mezőgazdasági műveléssel miként lehet befolyásolni, akadályozni a talaj, mint önálló élő szervezet és organizmus életútját. Kiemelte, szerves trágyával jól lehet táplálni a talajéletet. 
Feil Dávid, a Dél-Balaton Zrt. vezérigazgatója lapunknak elmondta, a jelenlegi helyzetben különösen fontos, hogy irányt mutassanak a gazdáknak, mert nagyon rosszak a gazdasági körülmények, alacsonyak a terményárak, ezért meg kell találni azokat a lehetőségeket, hogy a felszínen tudjanak maradni. Feil Dávid hangsúlyozta, az Ukrajnát támogató brüsszeli politika versenyhátrányba hozza a magyar gazdákat is az unión kívüli gazdálkodókkal szemben. 

Borítóképünk illusztráció!
 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában