Bevándorló állatok

2024.02.08. 11:30

A prémje miatt hozták be, már szabadulnának tőle

Megjelent a nutria a Dráva folyó mentén. Néhány héttel ezelőtt írtuk meg, hogy hamarosan Somogyban is felbukkanhatnak a hódpatkánynak is nevezett rágcsálók. Nem kellett sokat várni az érkezésükre, a Duna-Dráva Nemzeti Park (DDNP) munkatársai már több példányt is megszámoltak a területükön.

Marosi Gábor

Pár évvel ezelőtt még csak Győr-Moson-Sopron környékén láttak nutriát. Nem sokkal később megjelent Zalában és a Mura folyón keresztül hamar eljutott a Drávába is. A Dél-Amerikában őshonos állat az 1980-as években került Európába. Azért hozták be, hogy tenyésszék, mert a prémje rendkívül értékes, mondta el lapunknak Horváth Zoltán, a DDNP Drávai Tájegységének vezetője. 
– Egy idő után a prémre már nem volt szükség, ezért sok állatot szabadon engedtek – emelte ki. – Egy darabig nem is volt velük gond, azonban a klimatikus viszonyok kedvezőek voltak számukra. Megmaradtak, elkezdtek szaporodni és útnak indultak
Somogyban korábban nem láttuk az állatot egészen tavaly decemberig, amikor egy példány belement a rókacsapdánkba. Azóta egyre többel „találkoztunk”. A Barcs-Komlósdi-Rinya, a Gyöngyösi-patak és az Ó-Dráva környékén is felbukkantak januárban. 

Voltak olyan szakaszok, ahol öt kilométeren belül hetet láttunk. A teljes területünket még nem barangoltuk be, de már most nagyjából olyan félszázat jegyeztünk fel, köztük családokat is.

 Az a probléma, hogy a vemhességi ideje négy hónap, ezért évente akár háromszor is tud elleni, ha olyanok a körülmények. Magyarországon ez a téli időszak miatt legfeljebb kétszer fordul elő, viszont nagyon szapora, átlagosan 5–6 utódja születik – mondta Horváth Zoltán. 

A mai elterjedési területe.
Forrás: Wikipedia


A tájegységvezető arról is beszélt lapunknak, hogy a nem őshonos állat elképesztően magas gazdasági kárt tud okozni. A nutria növényekkel táplálkozik és képes egész búzatáblákat is szétrágcsálni. Nemcsak a gazdálkodók munkáját teheti tönkre, de a kiskertekben is komoly károkat okozhat. 

Olaszországban eurómilliókban beszélnek a nutria okozta gazdasági károkról

 – hangsúlyozta Horváth Zoltán

Angliában egy hosszabb program keretében sikerült kiirtani 

– A megoldás az lehet ellenük, hogy csapdázással befogjuk az állatokat, illetve felvesszük a kapcsolatot a vadászokkal, akik szabadon kilőhetik a fajt – hangsúlyozta Horváth Zoltán. – Angliában egy hosszabb program keretében sikerült kiirtani a nutriát. Idehaza is mindenképpen lépnünk kell, különben hamarosan országossá válik a probléma – tette hozzá a DDNP Drávai Tájegységének vezetője. 
Horváth Zoltán elmondta azt is, hogy a róka és a sakál képes felvenni a harcot a négy-öt kilogrammos állattal, ott ahol nincsen víz. Azonban, ha sarokba szorítják a nutriát, akkor képes támadni is, hívta fel a figyelmet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában