Jó ügyeket segíthetünk

2024.05.21. 09:03

Sok helye lenne az adónk egy százalékának

Az egyszázalékos adófelajánlásra idén is számítanak a somogyi civil szervezetek, a támogatást részben rászoruló diákok támogatására, egészségügyi felszerelések beszerzésére fordítják.

Harsányi Miklós

Fotó: LANG ROBERT

– Számunkra is fontos az egyszázalékos adófelajánlás, az adózóktól évről évre rendszeresen segítséget kapunk – mondta Németh Géza, a Kaposvári Mentő Alapítvány titkára. – Az alapítványunkat 1992-ben jegyezték be és a beérkező összeget alapvetően oktatásra, illetve mentéstechnikai eszközök beszerzésére fordítjuk. 

Legutóbb áprilisban tíz mentő hajdúszoboszlói képzésen vett részt és az utóbbi években többek közt rögzítőeszközöket, gyógyszeradagolót továbbá az újraélesztésnél használt berendezéseket vásároltak. Németh Géza kiemelte: az idén is várják a felajánlásokat, legközelebb egy nagyobb oktatási eszközt szeretnének vásárolni. 

Kristófné Kiss Emese, a Somogy Megyei Sclerosis Multiplex Egyesület elnöke azt mondta: szervezetük 2009-ben alakult és több mint tíz éve kapnak egyszázalékos felajánlást. 
– Közhasznú tevékenységet folytatunk, ezért vehetjük igénybe a lehetőséget – közölte az egyesület titkára. – Pályázati forrásból, tagdíjból és egyszázalékos adófelajánlásból működik az egyesület, utóbbiból 2022-ben 50 ezer forintot, míg tavaly 154 ezer forintot kaptunk. 

Az egyszázalékból befolyt összeget részben gyógy­masszőr és gyógytornász foglalkoztatására fordítják, szakemberek egyénileg segítik a betegeket lakásukon és ezen kívül az egyesület tagjai havonta találkoznak Kaposváron, ahová akadálymentes busszal szállítják a mozgáskorlátozott tagokat. 

A Trend Alapítvány 1990 óta működik a KSZC Noszlopy Gáspár Közgazdasági Technikumban, bő három évtized alatt több száz diáknak nyújtottak segítséget. Keczeli László igazgató azt mondta: fő céljuk a rászoruló és tehetséges diákok támogatása. 

Volt, aki lakhatási-, illetve az osztálykiránduláshoz kapott támogatást és az alapítvány azokat is segítette, akik tanulmányi-, illetve sportversenyeken értek el szép eredményeket. A középiskola évente csaknem 500 ezer forint egyszázalékos felajánlásban részesül.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában