Cukrászverseny

2024.02.09. 19:15

Aranyérmet hozott az olimpián a nagyi és a pórul járt rabló esete

Huszonhatodik alkalommal versenyeztek a világ minden tájáról érkező szakácsok, cukrászok Stuttgartban. A magyar csapat bronz­éremmel térhetett haza, amelynek somogyi tagja is volt.

Góz Lilla

Több mint félszáz ország profi szakácsai és cukrászai versengtek a 26. Kulináris Olimpián Stuttgartban. – Többen húsz év tapasztalattal a hátuk mögött indultak a versenyen, és nagy örömünkre sikerült megszerezni a bronzérmet – mondta el Jakabfi Dávid, aki Nagykanizsán működteti desszertműhelyét, iskoláit Kadarkúton végezte. Csapatában a nagyatádi Baranyák Rita készítette az aprósüteményeket, és két soproni és egy budapesti cukrász egészítette ki ötfős csapatukat. – Két éve készültünk erre a versenyre – mesélte Baranyák Rita. – A kiírás szerint a tányérdesszertnek csokisnak, gyümölcsösnek kellett lennie, és két szabadon választottat készíthettünk. Az aprósüteménynél vegán, csokis és két szabadon választott volt az elvárás. A karamelles, vegán brownie-ból habverőtál alapú desszert készült, emellett apró francia fánkot alkottunk pisztáciával töltve. A rózsaszín flamingóba lime-os-mohitós krém került, és volt egy negyedik édesség, amit aznap találtunk ki, ez volt a tojáslikőrös csokis buborék – sorolta a nagyatádi cukrász. 
Jakabfi Dávid szerint a mezőny nyolcvan százaléka ázsiai országokból érkezett. – Az eredményhirdetés másfél órán át tartott, a mi helyezésünket utoljára hirdették ki, így végigizgultuk a ceremóniát – mondta. – Mindent önerőből egy-két kisebb szponzori segítséggel tudtunk megvalósítani, ezért is vagyunk különösen büszkék erre a nemzetközi elismerésre – tette hozzá Jakabfi Dávid

Nem csak egy bronzérem jutott a vármegyébe, a kaposvári Koczka Judit artisztika kategóriában szintén harmadik lett. Versenymunkája az AI ...humanoid kezében robot madárral címet kapta.  

Rengeteg munka, kitartás, de leginkább alázat kellett a versenyhez, és persze szenvedély, hogy meg merjem magam mérettetni nemzetközileg is.

– mondta el Koczka Judit. Hozzátette: az olimpia volt az, ami miatt évekkel ezelőtt iskolapadba ült, hogy cukrász végzettséget szerezzen és versenyezhessen. Tervezi, hogy négy év múlva ismét indul, de közben két év múlva egy világbajnokságon is megméretteti magát. 
A nagyatádi származású, jelenleg a fővárosban élő Kismárton Máté A nagyi és a rabló című versenymunkájával szintén artisztika kategóriában aranyérmet kapott maximális pontszámmal Stuttgartban. 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában