Toros-boros vigasság

2024.02.24. 21:51

Borral, babbal és karikás ostorral űzték a telet az Ivánfahegyen

Messze hallatszott a karikás ostor csattogása az Ivánfahegyen, ahol toros vigassággal űzték a telet a hétvégén. Máj Péter hagyományőrző betyár bemutatója színesítette a programot Ivánfahegyen, ahol Kováts Csaba főszervező Leitner Sándor festőművész egykori birtokára hívta a természet közelségére és finom falatokra vágyókat.

Koszorus Rita

Máj Péter hagyományőrző betyár bemutatója színesítette a programot, ahol Kováts Csaba főszervező Leitner Sándor festőművész egykori birtokára hívta a természet közelségére és finom falatokra vágyókat.

Fotó: Muzslay Péter

A kaposvári vállalkozó tulajdonában lévő 1,6 hektáros területet bárki bejárhatta és megcsodálhatta az onnan nyíló káprázatos panorámát a Zselicre vagy Kaposvárra. – Nagyon jó barátom hívott minket és szívesen jöttünk. Sokszor jártunk ebben az utcában, de nem gondoltam volna, hogy ilyen szép itt, mondta a kaposvári Rigó Zoltán, aki családjával jött el a mulatságra. Ahol disznótoros finomságok, ropogós lángos is sült, de mohácsi sokác köcsögös bab is készült a forró parázsban. 

Úgy gondoltam, hogy ki kellene használni az ilyenkor hagyományos disznótor lehetőségét. Csak ez nem egy hagyományos tor lett, mert a barátaim segítségével előkészítettük a hozzávalókat és így szétbontani nem kellett egy sertést, hanem csak kisütöttük a finomságokat.

 mondta Kováts Csaba, házigazda. Aki azt is elárulta, hogy jelentős munkája van abban, hogy a terület látogatható és bejárható, hiszen mielőtt megvásárolta volna az ingatlant a természet volt itt az úr. – Most, hogy a kitisztítás elkészült, lehet azon gondolkodni, hogyan lehetne hasznosítani a területet, hiszen 40 méter szintkülönbség van, még akár bobpályát is el tudnék itt képzelni, mondta a tulajdonos miközben körbevezetett a birtokon. 

Az Ivánfahegyhez kötődik egy szerelmi történet, egy lezuhant léghajó és a kaposvári Víg Legények Társaságának megalakulása. – Németh Ignác egykori polgármester az alattunk található kastélyban bújtatta a babáját. A kastélyba jártak a Víg Legények Társasága tagjai is, akik miután felöntöttek a garatra, a polgármester felengedte a saját tervezésű léghajóját. De valaki elkezdett petárdázni és a ballon lezuhant, mesélte a történelmi sztorit Kováts Csaba. Ettől kezdve átalakultak és Első Szabadkőműves Páholy néven politikai babérokra törtek, tette hozzá. 

A fotón Gruber János a Morzsák a negyven éves asztalról című könyv szerzője megvendégli Blaschke és Miller főhadnagyokat az első kaposvári repülés után az Ivanfahegyen 1911-ben.
Forrás: Bekes József gyűjtése

Az első kaposvári repülés is kötődik a területhez. – Kaposvár gyakorló főteréről szálltak fel, de közvetlen a repülés után az Osztrák-Magyar Monarchia felségjelzése alatt repülő katonatiszteket Gruber János az ettől a birtoktól nem messze lévő saját pincéjéhez vitte ki. Erről birtokomban van egy ritka fotó is, de a történetről Gruber a Morzsák a negyvenéves asztalról című könyvében is írt, tette hozzá Bekes József, újságíró, antik könyvgyűjtő, aki toros-boros vigasságon egy saját verssel köszöntötte a vendégeket és házigazdát. 

 

Régi köszöntők alapján egybeszedte,

Gruber János és Roboz István emlékének ajánlja, Bekes József

Hölgyek, Urak! 

Mindnyájatoknak, tripla jókedvet kívánok!

Vigassága van e birtoknak

Feltámadása a régi szép napoknak

Ha nyárban esnék ez a mulatság
Fürdő ruhában lépkedne a sok naccság
Kaposnak e hegye vígan mosolygana
S tavaszra változnék a tél kemény fagya
Dorottya ide is eljönne új puccos ruhába

Ha bele nem botlana egy somogyi bakába

De most elvégezve a tél az utazását
Imhol a tavasz kezdé meg futását

Emeljük poharunkat!

Régi jó bírónkra, Bárány Gusztávra

Ha itt lenne, a lábán meg nem állna

S Gruber uramra, ki rögtön megírta

Ha egy női kebel a szorítót nem bírta

És piktorainkra: Riplire, Kunffyra

Hogy ne légyen e napnak egyetlen unt fia

Most másodszor is, emeljük poharunkat!

Köszöntsük az Urat, a boldog szép időkre
Hogy örömére legyünk - e poharat - a Nőkre 
Élj kedves Gazda, a rossz elkerüljön
Érdemmel teljes terved teljesüljön
Kérünk: Föld kerekségének segítő Istene

Vígság és öröm legyen mától e birtok neve.

Barátinak jó szó, víg pohár csendüljön

Magasra emelve a torokkal egyesüljön
Boldogság eszközi: dámák, szép szavak és táncok,

Tűnjenek el ma az arcokról a ráncok!

Társas szeretetnek fenséges oltárán,

Írjuk fel e napot a gyomor szótárán

Együnk, igyunk, dicsérjük a Hölgyeinket

Nézzük eközben Ivánfai-völgyeinket

Hejhó, harmadjára így köszöntünk!

Éljünk sok esztendőt gyönyörű napokkal

S vigadjunk örökké itt lent az angyalokkal

E rövid, de fontos áldásunk summája,

Legyen most tiszteletünk örökös táblája!


 


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában