Fotók

2024.02.22. 19:28

Emlékfával és tárlattal tisztelegnek Kaposvár első iskolája előtt

Százhúsz éves a Kodály Zoltán Általános Iskola Fő utcai épülete, amely a város első iskolája volt.

Koszorus Rita

A jubileum alkalmából iskolatörténeti kiállítás nyílt az intézmény emeleti folyosóján. A gyerekek régi fotókon, tablókon és tantermi eszközökön keresztül tehetnek időutazást a múltba. 
– Naplókat és régi írógépet, tankönyveket is kiállítottunk, amit érdeklődve tekintettek meg a gyerekek, mondta Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna, igazgató. Volt olyan diák is, aki felismerte nagyszüleit a kiállított régi fotókon, amelyek között osztályképek, tablók és az iskolai közösségi élet momentumait megörökítő fényképek is helyet kaptak. 

– Ezek között vannak olyan fotográfiák, amiken a gyerekek énekeltek, táncoltak, sport és tanulmányi versenyeken vettek részt. Ezek a hagyományok évtizedek óta élnek és a tevékenységek napjainkban is megvannak az intézményben, ezért érdekes a gyerekeknek látni, hogy régen milyen ruhákban tették ugyanezt a diákok. 

– Apukámnak van a padláson írógépe, úgyhogy már láttam ilyet korábban is, de el nem tudnám képzelni, milyen lehetett ezeken írni, mondta az egyik kisdiák. Szabó Zoltánné Kudomrák Zsuzsanna elmondta: nem is volt az annyira régen, hogy a pedagógusok még ilyen eszközökön dolgoztak.

Érdekesség a tárlaton, hogy az iskolaújság egy hetvenes évekből származó, diákok által kézzel írott változatát is megtalálták a tárlat berendezésekor az intézmény padlásán. Manapság is diákok írásai töltik meg a Visszhangot, de azt már interneten teszik közzé és számítógépen írják a gyermekfolyóiratot. 

Éven át tartó programsorozattal emlékeznek meg a 120 éves múltról, tette hozzá az igazgató. Hiszen versmondó és versíró és népdal éneklési versenyt is hirdettek a gyerekeknek, de emellett tanulmányi verseny, pedagógiai konferencia és művészeti est is lesz év közben. A csütörtöki program zárásaként pedig emlékfát ültettek a Kodály Zoltán Általános Iskola udvarán, egy hársot. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában