Anime

2024.02.15. 17:30

Horgolt japán mesehősök pompáznak az iskolai vitrinben

Animék fonalból címmel nyílt kiállítás a kaposvári Toldi-iskola galériájában csütörtökön délután.

A japán mesefigurákat bemutató tárlaton több tucatnyi horgolt alkotást, úgynevezett amigurumit lehet megcsodálni. Nagyné Szekeres Aletta az intézmény pedagógusa, a kiállítás szervezője lapunknak elmondta, családjában is kedvelik az anime filmeket és a horgolt figurákat, ez is arra indította, hogy megszervezze a kiállítást. Emellett az egyik közösségi oldalon bukkant rá arra az országos közösségre, akik foglalkoznak anime-horgolással. – Ezek olyan alkotások, melyek az általános iskolás fiatalok érdeklődését is felkelthetik – emelte ki a Toldi-iskola tanára.

 

A kidolgozottság a mérettől függ

Az egyik alkotó Nagy Viktória Kitti érdeklődésünkre elmondta, próbáltak minél több ismert karaktert elkészíteni az adott animéből (rajzfilmből). 

– Kidolgozottságtól és mérettől függ, hogy mennyi ideig tart és milyen nehéz megalkotni egy-egy figurát – hangsúlyozta Nagy Viktória Kitti. – Akinek több szabadideje van és naponta tud foglalkozni a horgolással, néhány nap alatt, legfeljebb egy hét alatt el tudja készíteni. Van azonban olyan amigurumi, mellyel akár két hónapot is dolgozni kell – tette hozzá a Nagyberkiben élő alkotó, aki már majdnem öt éve készít különleges, színes  amigurumikat.

A Toldi-iskola földszintjén látható kiállítást, tanítási időben március 14-ig lehet megtekinteni. 

Az anime sajátos formája a mangához képest kissé késleltetve, a második világháborút követő zaklatott lelki világú Japánban alakult ki. Például számos műben megfigyelhető az atombomba gombafelhője. Egyik ilyen az Akira, mely a 80-as évek egyik nagy anime disztópiája, amikorra a feszült társadalmi helyzet bizonyos alkotókból fokozott borúlátást váltott ki. Sokszor jellemző a sötét jövőkép, ami jól kifejezi, hogy milyen mélyen benne él a japán társadalomban a nukleáris csapás okozta sokk. Más animék közvetlenül a bombatámadásokat dolgozzák fel történelmi valószerűséggel, példaképp említhető a Hadasi no Gen (はだしのゲン Mezítlábas Gen). forrás: wikipedia


 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában