ünnep

2024.02.02. 11:49

Huszonöt éve változatlan formában működik a Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ

Egyedülálló, hogy 25 éve működik egy hivatal lényegében változatlan formában – hangzott el pénteken a Kaposvári Pedagógiai Oktatási Központ értekezletén, melynek Szita Károly polgármester is a vendége volt.

Kovács Gábor László

Kis Szilvia főosztályvezető mutatta be az intézmény történetét és mai működését. Az iskolák szakmai támogatását és a szakmai ellenőrzés feladatát látják el, és 2015 óta az óvodák felügyeletét is. A munkatársaik többsége iskolákból, a pedagógiai intézetből, illetve az egykori Kaposvári Egyetemről érkezett. Somogy és Tolna vármegyékben 192 szakértővel és 63 szaktanácsadóval dolgoznak. 2015 óta ingyenes továbbképzéseket tartanak. Összegyűjtik a bázisintézményeket, Somogyban 21 ilyen iskola, óvoda van, melyek a különleges jó gyakorlatukat bemutathatják.

Szita Károly érdeklődött a pedagógus bérfejlesztésről, és kérte, hogy közvetítsék a tanároknak, hogy méltán és megérdemelten jutottak hozzá a növekedéshez. Megjegyezte, hogy az idén 10 millió forint támogatást juttatott az önkormányzat a kaposvári óvodáknak, hogy a fenntartó ne kérjen hozzájárulást a működéstől a szülőktől semmire. A tanácskozáson ismertették a vármegyei és a városi iskolai lemorzsolódási adatokat.

A lemorzsolódással veszélyeztetett tanulók aránya a 2020/21-es tanévben Somogyban 8,46 százalék volt, ez a 2022/23-as tanévben 4,84 százalék lett. Kaposváron ugyanez az adat 3,75 százalékról 1,86 százalékra csökkent. A városban jelenleg 91 veszélyeztetett tanulót tartanak nyilván.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a sonline.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában